Sidor

söndag 30 september 2018

Billigt, billigt

I september hamnade mina utgifter på strax under 11.000 kr. Jag behövde köpa några saker till hemmet och så blev det några konserter och andra engångsutgifter, vilket gjorde att det inte blev en jättebillig månad, men ändå inte särskilt dyr.

Idag gick jag in på ÖoB och slogs av hur billigt det var med förbrukningsvaror. De flesta kostade mindre än halva priset jämfört med Willys, så jag köpte lite städsaker jag behövde, tvättmedel och tandkräm. Jag kommer helt klart att börja handla mer förbrukningsvaror hos dem då det mesta var billigare än jag har upplevt tidigare när jag har handlat hos dem.

Ett annat spartips är att handla mat och förbrukningsvaror i storpack på matsmart.se, de har väldigt låga priser på vissa saker då de säljer sånt som annars skulle slängas. De har fri frakt vid köp över 500 kr, även om det kan vara svårt att komma upp i det med deras låga priser och begränsade sortiment.

torsdag 27 september 2018

Vad händer?

Resultatet för H&M var alltså sämre än väntat, men ändå rusar aktien med 10 procent idag. Själv sålde jag mina aktier i H&M tidigare i veckan och missade denna uppgång, men jag tror att jag kan få bättre avkastning på annat håll på sikt och vill som jag tidigare sagt minska antalet bolag i portföljen.

För övrigt har jag nu avinstallerat Avanzaappen och några fler appar, det finns ingen anledning för mig att ha den då jag bara loggar in för ofta. Nu är mitt mål att bara logga in någon gång i månaden, mina portföljer är långsiktiga. För att få kontroll över sin tid krävs att inte skapa dåliga vanor som suger ut tid.

En annan sak som jag vill nämna är att Pokémon go nu har passerat två miljarder dollar i intäkter. Alltså ett spel som inte har så mycket innehåll och som folk borde tröttna på efter en vecka, men som alltså har lagts ner väldigt mycket speltid på under flera år för många. Dessutom är ju spelet gratis att spela och det är frivilligt att betala för föremål i spelet. Visst, folk gör vad de vill med sin tid, men jag tycker att det är mer intressant att uppleva verkligheten och inte gå och stirra på mobilen varje gång jag promenerar.

söndag 23 september 2018

Hur mycket tid på börsen?

Många som hänger på ekonomibloggar och finanstwitter verkar lägga väldigt mycket tid på detta. Vissa svarar på väldigt många inlägg om dagen och twittrar hela tiden. Jag föredrar bloggar framför Twitter då längre texter brukar ha lite mer intressant innehåll än några hundra tecken.

Själv försöker jag hänga så lite som möjligt men vill ändå hålla mig uppdaterad. Det blir lätt att det tar för mycket tid, det blir lite kontraproduktivt att lägga för mycket tid på börsen för att få frihet om man blir beroende av att hela tiden följa finansvärlden.

Både bloggande och investerande tog mer tid för mig förut, men nu när jag är igång ordentligt och har en portfölj jag är nöjd med att inte behöva göra för mycket ändringar i annat än nyinsättningar så behöver jag inte lägga så mycket tid.

Hur mycket tid lägger ni på börs-/sparsamhetsbloggar i snitt en vanlig dag?

torsdag 20 september 2018

En undersökning

Sverige nu heter en undersökning från Sifo som de skickar ut till slumpmässigt utvalda personer då och då. Den innehåller cirka 40 sidor kryssfrågor så en hel del att fylla i och eftersom jag gärna hjälper till så har jag nu fyllt i den. Sifo kan gärna få info om mig då de inte, till skillnad från storföretag som Google lever på att använda informationen om mig för att tjäna pengar genom riktad reklam.

Undersökningen handlar om konsumtions- och levnadsvanor, allt från hur ofta man dricker alkohol till vilka varumärken man känner igen, hur man tar del av medier, vart man har rest senaste tiden och vilka tidningar man brukar läsa. Hur ofta man går på sportevent/teater/bio osv frågas också.

Vissa frågor var intressanta. En intressant fråga är om det finns minst en säng eller bäddsoffa i hushållet, eller annars om det planeras att införskaffas kommande två åren. Finns det någon snålbloggare här som har sparat in på säng och bara kör madrass på golvet? En annan sak som är förvånande är hur många tidningar som tydligen finns i Sverige. Det var över 300 tidningar som jag fick kryssa i att jag inte läser. Och en fråga som är synnerligen subjektiv är "Hur gammal känner du dig?", vad känner ni er som? 10 år? 50 år? 150 år?

Ens inställning till reklam var också intressant. Undrar hur många som kryssar i att de är mycket positiva till tvreklam. Eftersom jag inte kollar på tv så skulle jag kunna svara neutral, men jag valde ändå mycket negativ ifall jag skulle bli utsatt för att kolla på tv.

Har du en smartphone? med svarsalternativen, ja, nej eller vet ej. Vad bra om man köpt en smartphone utan att veta att man har en eller vice versa.

Hur mycket tid ägnade du åt följande medier igår: Mer än fyra timmar på direktreklam kunde man svara. Stackars dem som svarar det. Undersökningen var ändå lite roande och så har jag gjort mitt bidrag till statistiken. Dessutom kan man vinna upp till en miljon kronor från deras premieobligation. Hoppas går ju.

måndag 17 september 2018

Sjutton procent

Det är inte någon alkoholhaltig dryck rubriken syftar på, utan H&Ms kursökning idag. Aktien flög upp ganska rejält på börsen efter uppköpsrykten och bättre försäljning än väntat (det säger väl kanske inte så mycket dock...). Frågan är hur väl ryktena stämmer och hur aktien kommer att gå kommande tiden, kommer den att gå tillbaka ner eller fortsätta uppåt? Stefan Persson lär ju ha någon typ av plan med tanke på hur mycket han köpt på sig senaste året.

Jag har inte så många aktier i dem och har inte tänkt köpa eller sälja, så det spelar inte så stor roll för mig. Men det är ändå intressant att följa då de är ett ständigt aktuellt samtalsämne i finanssammanhang. Nästan 17% upp på en dag tillhör ju ovanligheterna för bolag med börsvärde i deras skala. Det blir spännande att se om Stefan kommer att köpa på sig mer snart.

Agerar ni något på dagens kursutveckling?

söndag 16 september 2018

CSN

Jag brukar vara väldigt noga med fakturor och betala så fort jag får dem för att inte glömma bort det.

Men nyligen råkade jag missa att betala en räkning från CSN eftersom min bankapp är rätt otydlig och visar e-fakturor på samma sätt som autogiro, så jag fick för mig att det var autogiro och missade att betala.

Jag fick nu en ny faktura på beloppet med en påminnelseavgift på 450 kr. Det är ju helt sjukt med 450 kr i påminnelseavgift och borde inte kunna anses vara skäligt. Fakturan var på ca 1700 kr och kommer nu att betalas en månad senare. I vanliga fall brukar en påminnelseavgift från företag ligga på typ 50 kr, detta hände mig för ett litet tag sedan när postnord slarvade bort en faktura som jag skulle fått.

Hursomhelst, det är bara att betala och försöka att inte tänka på hur mycket dessa 450 kr skulle bli värda långt fram i tiden. Det lär hursom inte hända igen.

fredag 14 september 2018

Vad ska jag skriva?

Ibland är det svårt att få inspiration till sina inlägg. Det går ju att avstå från att skriva, men jag skriver gärna lite bara för skrivandets skull.

Jag har inte köpt några nya aktier senaste tiden och hösten är tråkig för min portfölj då jag inte har många utdelningar då. Jag funderar på att köpa på mig lite i Avanzas nya globalfond, äger ni något i den?Den senaste veckan har min portfölj gått upp en del, och jag börjar bli väldigt nära mitt mål på att ha en tredjedels miljon innan årets slut, men mycket kan hända innan dess.

Senaste tiden har det varit fullt upp med diverse andra saker än börsen, men eftersom min portfölj jobbar på av sig själv så är jag nöjd med att inte kolla den varje dag.

Jag har ett par smågrejer på gång som jag hoppas kommer kunna generera lite pengar på sikt, jag kommer nog att skriva mer om dem när det börjar bli mer aktuellt. Annars rullar det mesta på ungefär som vanligt.

onsdag 12 september 2018

Priskrig

Apple verkar ge sig in i ett priskrig. Alltså krig om att ta ut högst priser.

Det är svårt att inte kommentera uppvisningen av Apples nya telefoner idag. 9500 kr kommer alltså den billigaste modellen att kosta. Den dyraste över 18000 kr. För en telefon utan hörlursuttag. Apple lär öka sina marginaler, men jag kan tänka mig att många kan tänka sig att övergå till Android vid denna prisnivå. Jag tycker att Apples hård- och mjukvara slår alla konkurrenter, men att köpa en mobil på denna prisnivå är galet. iPhone är inte längre för den stora massan.

Deras största konkurrent, Samsung brukar ta ut ungefär samma priser som Apple när de släpper nya modeller. Men Apples största konkurrensfördel är iOS. Det blir svårt för Samsung att ta ut samma priser då det finns många Androidkonkurrenter som är likvärdiga fast till klart lägre pris.

Många köper av någon anledning mobil med abonnemang. Om operatörerna lägger upp det på något sätt som gör att folk missar hur mycket de betalar då de flesta inte verkar kunna multiplicera månadskostnad med bindningstiden så kommer nog många att köpa de nya modellerna av iPhone i alla fall.

Frågan är om företag kommer att gå med att anställda köper så här dyra mobiler, där jag jobbar och flera arbetsplatser jag känner till har arbetsgivaren en gräns på runt 6000 kr för de anställdas mobiler.

Konkurrensen på mobilmarknaden är hård och det är i princip bara Apple som faktiskt tjänar pengar på sina mobiler, men jag tror absolut att Apple kan tappa marknadsandelar i antal enheter nu. Dock kan de nog hålla en hög lönsamhet trots allt då de lär öka marginalerna med de nya modellerna.

De flesta produktsegment brukar ju sjunka i pris över tid, men detta verkar inte gälla mobiltelefoner.

måndag 10 september 2018

Konsten att skära ner på onödigheter

Ju färre saker desto bättre är min allmänna inställning till konsumtion.

Att ha saker som inte tillför något större värde ser jag bara som ologiskt då det är dåligt för miljön och bara bidrar till ett stökigt hem.

Eftersom de flesta saker nuförtiden går att få relativt billigt så köper ju folk på sig saker bara för att de är billiga. En tv i varje rum, diverse olika elektronikprylar som är roliga i en dag men som sedan blir orörda, kläder bara för att de är billiga men som sedan inte blir använda, mat som de slänger för att den hinner gå ut.

I många svenska bokklassiker får man läsa om folk som går runt i halvtrasiga kläder för att de inte ens hade råd med hela plagg. Eller att det var en stor grej att för en gångs skull ha råd med en fin klänning eller skjorta.

För hundra år sedan var Sverige fattigt och tack vare företagande har ekonomin kunnat förbättras för alla. Okej, det finns alltid undantag, men det är få som fått det sämre.

Dels lär det bero på att lönerna för lågstatusjobb var väldigt lågbetalda förr, men förmodligen måste kläderna också ha varit relativt sett dyrare i förhållande till köpkraft än nu.

Min poäng är att det kan vara bra att tänka igenom köp, och bara köpa saker som det finns ett behov av, oavsett om de är för billiga.

onsdag 5 september 2018

Perspektiv

Amazon grundades för runt 24 år sedan. För ungefär 21 år sedan grundades Netflix. Google 20 år sedan. Spotify har ungefär tolv år på nacken och Uber har funnits i cirka nio år.

Amazon uppfyller ett behov som alla har, att handla.

Google har ett av de största operativsystemen och den största sökmotorn, och att söka information har människan gjort långt tillbaka, sedan biblioteken började så har informationen varit relativt lättilgänglig för den som kan läsa.

Netflix och Spotify uppfyller behoven som människor har av att få historier berättade och musik framförd. Långt tillbaka har sagor berättats, teatrar spelats och sånger sjungits.

Om Uber är bra positionerade när självkörande bilar slår igenom så kommer det säkert att kunna gå bra för dem, men konkurrensen är hård och affärsmodellen med taxi i en app är kanske inte alltför originell.

Vilka företag som grundas idag kommer att växa i samma utsträckning som IT-bolagen som är heta nu och vilka kommer att gå under? Vilka bolag som grundades för tio år sedan kommer att växa i samma takt? Har ni några förslag?

tisdag 4 september 2018

Den bästa investeringen

Den bästa investeringen för mig har ändå varit min utbildning. Tack vare den har jag ett jobb som inte är enformigt och där jag lär mig saker jag vill lära mig, som en fortsättning på utbildningen fast betalt.

Att allt fler jobb kräver att man är överkvalificerad är såklart ett problem. Att man ska behöva avklarad gymnasieutbildning för att få jobba på valfri snabbmatkedja är ju totalt onödigt.

Vart livet bär av på längre sikt är fortfarande en fråga jag har, jag vill inte jobba heltid på kontor för alltid men mitt tillfälliga mål är att bygga upp en rejäl buffert som gör att jag kan jobba som jag vill.

Är det någon mer än jag som har ett mål som inte innefattar att sluta jobba helt?

måndag 3 september 2018

Retrospektiv

Idag kollade jag i lite gamla anteckningar från våren 2017. De innehöll mina investeringstankar från då.

Jag har lärt mig mycket mer om börsen sedan dess och min strategi var i princip att ha typ en tredjedel på sparkonto med typ en procent i ränta, en tredjedel på Lendify och en tredjedel i lite olika fonder.

Nu i efterhand när jag gått över mer och mer till aktier så har min strategi alltså ändrats en hel del. Jag har både portföljen som jag redovisar här samt en strategi som bygger mer på nyckeltal och mindre egna val, eftersom att den ändras ibland så orkar jag inte redovisa den här. Mina långsiktiga innehav är tanken att de ska ändras så sällan som möjligt.

Mina aktier har stor spridning av risken och de bör inte ligga jättelångt från en indexfond med nuvarande strategi, på gott och ont.

Aktier är roligare än fonder och utdelning samt ingen förvaltningsavgift är trevligt. De flesta indexfonder har i och för sig väldigt låg förvaltningsavgift, men den finns ändå.

Det är i varje fall bra att se över sin strategi då och då för att se hur man tänkte för ett tag sedan och känna om det känns som att man är på rätt väg. Jag känner att jag är på rätt väg, både inlärningsmässigt och strategimässigt. Det viktiga för mig är att sprida risker i tid genom månadssparande och i olika branscher och bolag.

lördag 1 september 2018

Nyckeltal

Ännu en ny månad och jag klarade mig på strax över 10.000 kr förra månaden. Lite försäljningar av saker på blocket och tradera gjorde att jag kunde spara 20.000 kr, så en helt okej månad.

Jag tycker att det har skrivits lite mer i tidningarna senaste tiden om att olika "experter" tror att det snart kommer en krasch. Med argument som att det var länge sen sist osv.

Det enda vi kan vara säkra på med börsen är att det inte går att veta hur den kommer att gå, förutom att den på lång sikt kommer att vara högre värderad än idag. Jag behöver inte pengarna som jag investerar och därför kan jag vara bekväm med att ha i princip alla mina pengar på börsen.

Senaste tiden har jag börjat snöa in mig lite mer på alla nyckeltal för att det är lättare att läsa rapporter om vilka strategier som historiskt har funkat om man har full koll på nyckeltalen, så jag försöker få bättre koll helt enkelt. Dock har jag lagt mycket mindre tid och tankar än vanligt på börsen och låter portföljerna rulla på av sig själva.