Sidor

onsdag 8 augusti 2018

Marginalnytta

Nästa begrepp från nationalekonomin som jag gillar är marginalnytta. Marginalnyttan är den nytta som konsumtion av en till av en vara ger.

Marginalnyttan brukar i de flesta fall vara avtagande, det första glaset vatten när du är törstig kan vara välbehövligt, det andra lite mindre och efter många glas vatten kan marginalnyttan bli negativ. Efter tio glas vatten i rad är man sällan sugen på ett till. I fallet vatten så behöver man ju inte betala i Sverige, men detta gäller även om du köper godis, golfklubbor, smink eller bilar.

Detsamma gäller det mesta, vilket är en anledning att jag gillar minimalism som koncept. Att inte äga något är inte så kul, men när du äger tusen saker så ger inte nästa pryl lika mycket glädje som den första. För mig blir marginalnyttan negativ i antal saker relativt fort, om jag får fler saker så lider jag mer av röran än jag njuter av saken.

Detsamma gäller resor, jag gillar att resa, men att vara ute och resa ett år i sträck verkar mer jobbigt är roligt. Jag har träffat många som har jobbat hårt på något lågbetalt jobb i flera år för att ha råd med en riktig långresa. Personligen skulle jag mer känna att jag slösade bort min tid efter ett tag om jag inte hade något projekt som mål med resan.

Angående prylar så räknar jag verkligen inte alla saker jag har som vissa som vill leva ett extremt minimalistiskt liv, men färre saker är för mig bättre ner till en viss gräns.

2 kommentarer:

  1. Stressen ökar dessutom för varje pryl du äger. Bättre att fokusera på några få saker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, men att tävla om att ha minst antal prylar är inte heller min grej. Bara att tänka på vad man verkligen behöver och vad man kan vara utan.

      Radera