onsdag 1 augusti 2018

Tonårsekonomi

Idag lyssnade jag på senaste avsnittet av podden på riktigt med Charlie och Mathias. De diskuterade bland annat om hur man ska hantera tonåringar som vill ha märkeskläder.

Hur ska man tänka om alla andra barn har dyra jackor med märken och inte vill att ens egna barn blir mobbade för att de inte har dyra jackor var en av sakerna de tog upp. Om man känner sig tvingad att köpa märkeskläder för att ens barn inte ska bli mobbade är man ju helt fel ute.

Svaret blev att "de kanske måste bidra lite till sin jacka". Att de måste betala en del eller hjälpa till lite hemma.

Istället kanske man kan diskutera ekonomi med sina barn och lära dem att det inte är coolt att betala massor av pengar för att barnen ska känna att de har rätt märke? Man kan också passa på att lära sina barn om alternativkostnad genom att ge dem ett visst belopp och köpa det de vill, så kan de få avgöra om de tycker att märket tillför så onödigt mycket mer det kostar. Att köpa ett billigare plagg och köpa aktier för mellanskillnaden är till exempel något man kan göra för att hjälpa dem förstå investeringar. De kan även få lära sig att räkna lite ränta på ränta osv. för att lära sig något mer på köpet. På några års sikt kommer de garanterat att vara mer tacksamma för aktierna än märkeskläderna.

Så kan de välja att lägga onödigt mycket pengar för att få sin jacka eller istället köpa en billigare jacka och få pengar över till något vettigt istället. Personligen skulle jag känna att det vore som att jag misslyckats som förälder om mina barn vill ha märkeskläder för "att alla andra har det". Okej om man hittar ett visst plagg man gillar som råkar vara av ett visst märke, men att frivilligt betala extra för att ens gå och marknadsföra ett visst märke är ju bara dumheter.

Vissa tycker att man ska ha skoluniform för att undvika mobbning, men jag tycker absolut inte att det är en bra sak. Personligen gillar jag inte att bli påtvingad kläder som någon annan har valt.

Istället för skoluniform kan man lära barnen att respektera varandra oavsett klädstil, annars kommer de växa upp och bli som många vuxna som fortfarande tror att man måste köpa märkeskläder för att få respekt. Människor som bryr sig om märken undviker jag gärna, det finns så mycket annat i livet att lägga energi på.

5 kommentarer:

  1. Aktuellt problem för mig med en konstruktiv lösning. Tack för tipset minimalisten. Lägger upp i blogglistan

    MVH
    myntaren.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det går bra! Jag lägger till dig också!

      Radera
  2. Gillar verkligen ditt inlägg =). Som nybliven förälder så tänker jag mycket på framtiden och hur man hanterar inköp och så. Redan innan barnet föddes så inhandlade jag och sambon begagnade saker. Det enda som köptes nytt är barnvagnen. Just kläder är något som barnet växer ur, fort.. 44, 50. Ja, redan efter en månad så finns det en påse med plagg som ungen har vuxit ur. Vi försöker handla så lite som möjligt och just konsumtionshysterin är något vi försöker begränsa. När man kokar ned det så är det vikigt att lära barnet att identifiera de nödvändiga behoven och som du säger, ränta-på-ränta. Investeringar. Det kommer att vara viktigare än någonsin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju inte som att barnen får en bättre uppväxt för att föräldrarna köper en dyr barnvagn. Eller en lattehållare till barnvagnen för flera hundra. En av sakerna som har lärt mig mycket om ekonomi under min uppväxt är gula sidorna och blocket. Där lärde jag mig att ta hand om min ekonomi och att saker jag har kan säljas vidare när jag är klar med dem.

      Radera
    2. Det är tråkigt att många blir så utnyttjade när de är i utsatta tider i livet. Både när folk precis fått barn, gifter sig eller när det är dags för begravning är det tydligen väldigt lätt att utnyttja folk svaghet och tjäna mycket pengar.

      Upplevelsen är inte linjär mot vad man betalar och det viktiga med till exempel bröllop är ju att ha en trevlig dag med släkt och vänner, inte att spendera så mycket pengar som möjligt.

      Radera