Sidor

måndag 30 mars 2020

Långsiktig avkastning

I tider som dessa kan det vara bra att se tillbaka på hur börsen har gått över tid. Stockholmsbörsens breda index inklusive utdelningar ligger på plus på allt som är mer än för tre år sedan. 

Ibland kan det ta lite tid innan avkastningen kommer, men den lär komma förr eller senare. Nästa vecka börjar skatteåterbäringen komma för de som betalat för mycket skatt förra året, i vanliga fall brukar det inte kännas så bra då pengarna inte varit på börsen istället, men detta år kommer de pengarna mer lägligt än på länge. 

Det vore intressant att se hur mycket pengar från småsparare som flödar in på börsen när återbäringen kommer jämfört med mer "vanliga" år, själv får jag inte återbäring denna gång, men det hade jag inte heller räknat med detta år.


söndag 22 mars 2020

Efter Corona

Vad kommer att hända efter denna Coronakris? Det är svårt att veta hur mycket man bör investera och hur mycket det är dags att bygga upp en buffert nu. Ekonomin för företag kommer att bli påverkad för företag flera år framåt, och risken att bli varslad ökar för i princip alla jobb.

Å ena sidan är jag sugen på att gå in med så mycket pengar på börsen som möjligt då det är i kriser som de bästa affärerna på börsen görs, men å andra sidan vill jag kunna betala mat och bolån om jag skulle bli uppsagd. Det är svårt att hitta en bra avvägning, och börsen har nog en bit kvar till botten med tanke på hur stora delar av samhället som står still globalt.

Att välja vilka branscher och företag att investera i är också en fråga att tänka på. Toapappersföretag lär gå bra på kort sikt, men om något halvår när folk har ett årslager av toapapper hemma lär försäljningen inte se så ljus ut, man förbrukar ju inte mer toapapper för att man bunkrar. Så det gäller att hitta företag som blir billiga av krisen men har potential att gå upp när krisen är över.

Och när det gäller jobb, så skulle jag i en högkonjunktur inte vara orolig för att snabbt få nytt jobb om jag skulle bli varslad, men om väldigt många blir uppsagda samtidigt som konjunkturen är dålig blir det svårare att hitta nytt jobb.

Det kan verkligen inte vara kul att vara småföretagare för tillfället, åtminstone inte för de som har höga fasta kostnader. Småföretagare som har buffert och låga fasta kostnader kan istället passa på att ha lite extra ledigt nu.

Hur tänker ni andra, bygger ni upp en buffert, eller passar ni på att öka allt ni kan på börsen?

fredag 13 mars 2020

En månad senare

Idag är det fredag den trettonde. Det känns som att vi redan haft nog med otur denna vecka.

I mitt inlägg här för nästan en månad sen funderade jag om det skulle komma några köplägen snart. Jag undrade då varför börsen inte gått ner när produktionen i Kina stått still ett tag, och nu med facit i hand är läget ett annat. Vad som krävdes var alltså att viruset spred sig utanför Kina. Jag är ändå övertygad om att börsen hade gått ner en del även om viruset hade stannat där.

Nu är frågan istället hur länge samhället kommer att stå still, och hur mycket diverse åtgärder kommer att hjälpa. På lång sikt brukar börsen gå upp, men det kan kännas som en klen tröst nu när många sett sina tillgångar falla med trettio procent. Min portfölj har gått strax bättre än index, men det är inte mycket till tröst i dagar som dessa.

När jag kom till jobbet i måndags hörde jag att kollegor som inte brukar prata om börsen pratade om den. De sa att den fallit med sju procent. Jag kollade och det var tydligen sant. Det var mycket då, men nu känns den nedgången mild om det hade stannat där.

Eftersom osäkerheten är stor för när världen har återgått till ett hyfsat stabilt läge igen så går det inte att veta om börsen har överreagerat eller inte. I vanliga orosperioder har Bitcoin tidigare gått upp, men nu har det fallit mer än börserna, det blir intressant att se hur det går. Hoppas inte att denna kris utlöser andra oväntade svagheter i de ekonomiska systemen. En riktig finanskris vore inte direkt jättekul. Jag köper på mig lite mer nu ändå, på lång sikt bör det löna sig.

torsdag 12 mars 2020

Vilket ras!

Nu är den värsta börsdagen på Stockholmsbörsen över. Vem vet om det kommer fler liknande dagar, kanske får vi snart en rekyl uppåt?

Jag har passat på att öka i alla mina innehav idag. Även om börsen lär fortsätta ner känns det bra att ha passat på att handla på rean, och jag har runt 50.000 kr i likvida medel som jag planerar att att få in på börsen inom en relativt snar framtid. Vi får hoppas att spridningen av covid-19 börjar avta snart, och att de som är sjuka tillfrisknar!

Mitt jobb och många andras har satt in många restriktioner och uppmaningar till att så många som möjligt jobbar hemifrån och att antalet resor minimeras. Det känns skönt att ha ett jobb som man kan jobba hemifrån med. Det verkar som att halva Sverige har varit i Italien över sportlovet.

torsdag 5 mars 2020

Optimering av kostnader

Snabbaste sättet för de flesta att bli ekonomiskt oberoende (vad det nu innebär) är att lära sig att skära ner på utgifter och att optimera alla kostnader för nödvändiga förbrukningsvaror till att bli så låga som möjligt. Att skaffa sig mer utbildning eller jobba sig uppåt är jobbigt, att skära ner och optimera utgifter för kostnader är enklare, bäst är att kombinera båda.

Personligen tycker jag mest att det är kul att hitta nya sätt att effektivisera min ekonomi och att hitta nya sätt att spara pengar på. Alla typer av standardutgifter, som tandkräm och toapapper gäller det att hitta bra erbjudanden och jämföra priser på. När ett bra pris dyker upp är det bra att bunkra.

Teoretiskt sett skulle man kunna börja samla löv att använda istället för toapapper, men jag föredrar att hitta bra priser istället. Över en livstid handlar alla nödvändiga kostnader om ganska mycket pengar, och om de sparade pengarna investeras handlar det om mycket mer pengar än om de bara skulle sparas på ett sparkonto.

Mitt bästa tips är egentligen att se till att alltid ha bra koll på vad varor bör kosta, och att ständigt jämföra och anteckna, för att ha koll när ett pris som ser bra ut dyker upp. Att skriva ner priser på alla vanliga förbrukningsvaror på en plats du alltid har tillgänglig är bra för att ha en referens när ett pris verkar billigare än vanligt. Om toapappret eller konserverna i din lokala butik reas ut är det bra att veta exakt vad de bör kosta, och att bunkra när priset är tillräckligt bra. Vad är era bästa tips för att se till att nödvändiga kostnader hålls nere?