Bli rik

Om du vill bli rik på egen hand (alltså inte genom arv, gifta sig osv) så finns det ett säkert sätt:

- Sänk utgifter
- Öka inkomster
- Investera

Det alla som inte har full koll på sin ekonomi kan börja med direkt är att se över alla sina utgifter. Jag använder en app som heter Home Budget, det finns många appar, men jag tycker att den funkar bra. Där skriver jag in alla utgifter så jag kan se vilka kategorier som drar mest över tid. Inkomster skriver jag inte in, då jag inte kan påverka dem på månadsbasis (fast lön + traktamenten och lite andra småsaker). Det finns även appar som Tink som ska kategorisera transaktioner automatiskt, men jag har inte fått dem att funka bra alls. Transaktioner mellan egna konton brukar kategoriseras konstigt. Så manuellt funkar bättre för mig (dessutom är det lite jobbig att lägga in manuellt vilket gör att jag tänker till en extra gång innan jag spenderar).
Fasta utgifter är lätt att se över, se till att du har så låg ränta som möjligt på lån och har billigaste försäkringen som täcker dina behov. Argument som "det verkar så jobbig att byta bank för bolån" är fel. Det är väldigt enkelt att byta saker som bank, försäkring eller internetleverantör, det brukar behövas ett knapptryck i princip, sen hjälper det nya företaget till, de gör allt för att få dig som kund. Så det kan sparas minst några hundra eller några tusen kronor i månaden för en genomsnittlig konsument.

Om du inte är nöjd med din inkomst finns det några saker att göra. Utbilda dig för att få kompetenser som ger din arbetsinsats ett högre värde, försök få upp din lön hos nuvarande arbetsgivare eller byta jobb. Att spontansöka lite olika jobb och testa med ett relativt högt löneanspråk skadar ju inte, det värsta som kan hända är att få ett nej och lite slösad tid, men ju fler jobbansökningar desto mer lär man sig vad arbetsgivare förväntar sig.

Överskottet från inkomster minus utgifter behöver investeras för att få värdeökning på sikt. Ibland kommer portföljens värde att vara lägre än investerat kapital, men genom regelbunden investering kommer värdet med stor sannolikhet att öka på sikt. Det viktiga om man inte är trader är att stänga av sin psykologi och inte försöka tajma marknaden, sannolikheten att lyckats med detta på sikt är för låg.
Indexfonder på några olika marknader är bra att börja att månadsspara i om du inte orkar sätta dig in alltför mycket i olika investeringsalternativ. Jag kör aktier med riskspridning, hyfsad riskspridning borde ge ungefär samma avkastning som index. Jag slår såklart gärna index, men aktier är i varje fall roligare än indexfonder tycker jag.

Över tid kommer kapitalet att växa, se till att ha kul på vägen bara. Jag skulle inte kunna tänka mig att ha ett tråkigt jobb även om jag fick rätt mycket mer i lön, eller att avstå från uteliv för att få ihop tillräckligt för ekonomisk frihet så snabbt som möjligt, men alla är vi olika och har olika mål med vårat sparande. Mitt huvudsakliga mål är att kunna känna större trygghet och valfrihet att kunna prioritera mitt liv som jag vill.

2 kommentarer:

 1. Enkla knep som fungerar bra, snyggt! Att ha låga kostnader är det lättaste sättet att bli rik :).

  Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är viktigt, men helst i kombination med att få upp lönen om den är för låg, eller att hitta lite sidoinkomster.

   Radera