söndag 22 mars 2020

Efter Corona

Vad kommer att hända efter denna Coronakris? Det är svårt att veta hur mycket man bör investera och hur mycket det är dags att bygga upp en buffert nu. Ekonomin för företag kommer att bli påverkad för företag flera år framåt, och risken att bli varslad ökar för i princip alla jobb.

Å ena sidan är jag sugen på att gå in med så mycket pengar på börsen som möjligt då det är i kriser som de bästa affärerna på börsen görs, men å andra sidan vill jag kunna betala mat och bolån om jag skulle bli uppsagd. Det är svårt att hitta en bra avvägning, och börsen har nog en bit kvar till botten med tanke på hur stora delar av samhället som står still globalt.

Att välja vilka branscher och företag att investera i är också en fråga att tänka på. Toapappersföretag lär gå bra på kort sikt, men om något halvår när folk har ett årslager av toapapper hemma lär försäljningen inte se så ljus ut, man förbrukar ju inte mer toapapper för att man bunkrar. Så det gäller att hitta företag som blir billiga av krisen men har potential att gå upp när krisen är över.

Och när det gäller jobb, så skulle jag i en högkonjunktur inte vara orolig för att snabbt få nytt jobb om jag skulle bli varslad, men om väldigt många blir uppsagda samtidigt som konjunkturen är dålig blir det svårare att hitta nytt jobb.

Det kan verkligen inte vara kul att vara småföretagare för tillfället, åtminstone inte för de som har höga fasta kostnader. Småföretagare som har buffert och låga fasta kostnader kan istället passa på att ha lite extra ledigt nu.

Hur tänker ni andra, bygger ni upp en buffert, eller passar ni på att öka allt ni kan på börsen?

2 kommentarer:

  1. "..kunna betala mat och bolån om jag skulle bli uppsagd"
    Det är därför man har försäkringar och där går det ju att ordna så att du de facto har mer pengar över när utgifterna är betalda än vad du hade när du jobbade, genom att försäkra både inkomstsidan såväl som (delar av) utgiftssidan. Det tar hand om en tidsperiod om ett till två år. Bortom detta är det ju bra att ha en buffert - men eftersom nettokassaflödet är större under försäkringsutbetalningstiden än tidigare så kan även buffert byggas under denna tid. Pengarna från försäkringarna räcker alltså i praktiken mycket längre än vad ersättningstiden för försäkringarna anger.
    Sen beror det ju på när du väl har skaffat ett nytt jobb igen, är du eftertraktad och snabbt få nytt jobb, ja då är det knappast ett problem alls.

    Vad gäller att köpa aktier: det är omöjligt att avgöra om det har slutat sjunka nu eller om det fortsätter. Och hur länge det fortsätter nedåt.
    Men nedgång åtföljs av en uppgång (så småningom) och det innebär alltså att du har två möjligheter att köpa för samma pris, nämligen först vid nedgång och sedan vid uppgång.
    Om man är lite försiktigare lagd kanske man kan skippa köpet vid nedgång och endast sikta på att köpa vid uppgången istället. Samma pris för samma aktie men "risken" är helt annorlunda. Det kräver kanske lite mer is i magen, eller lite mer marshmallowuthållighet än till vardags

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant, jag har dock nyss gått med i A-kassan, så jag är inte helt försäkrad om jag skulle bli uppsagd, men samtidigt vill jag passa på att köpa medan aktierna är billiga!

      Radera