fredag 8 mars 2024

Uppmuntra en tjej att investera

Nu när det är internationella kvinnodagen kan det vara bra att tänka på något du kan göra för att öka jämställdheten i samhället.

Män har större innehav i aktier, men en intressant sak är att upp till 18 år så äger kvinnor mer i aktier än män. Detta svänger sedan över med åldern. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/aktieagarstatistik/aktieagarstatistik/pong/statistiknyhet/aktieagarstatistik-juni-2021/

Det skulle kunna vara så att föräldrarna sätter in mer till döttrar men att när barnen blir myndiga och inte själva har ett aktieintresse så slutar portföljen att få in nya pengar i samma utsträckning.

En sak du kan göra är att köpa ett medlemskap i Unga aktiesparare eller rekommendera dem till någon ung kvinna i din närhet. Det är fortfarande klart fler män än kvinnor som är med.

I detta avsnitt av podden pratapengar nämns det att vuxna som ger bort ett medlemskap i Unga aktiesparare i julklapp i högre grad gav det till en son än en dotter.

https://podtail.com/podcast/pratapengar/episod-103-the-reunion/

Fler män brukar hitta till aktier själva, så att hjälpa tjejer så tidigt som möjligt att få upp ögonen för investeringar är en bra start på en långsiktigt hållbar privatekonomi. Ju tidigare desto mer ränta på ränta!

Vi kan bättre än stereotypen som gillar ränta på ränta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar