måndag 10 juni 2019

Fattiga tillsammans

I senaste avsnittet av Rika tillsammans gästar Jimmy Andersson, han har tydligen FIRE som mål och vill nå dit så fort som möjligt. Jan och Caroline som är värdar låter som att de tycker att det är galet att vara sparsam, och vill istället jobba hårdare för att kunna spendera mer.

Jan och Caroline säger att de som studenter levde på 15.000 kr per månad tillsammans, och tycker nu att de är duktiga om de lyckas klara sig på 45.000 på en månad. Det hade varit kul om Miljonär innan 30, eller Sparo hade gästat, deras reaktion hade nog varit underhållande, då de verkar förvånade över mycket i avsnittet. Som att det verkar jobbigt att hålla koll på extrapriser och andra grundspartips.

45.000 kr per månad efter skatt för två personer är typ medellönen i Sverige, och det är intressant att de som har hand om en så stor sparblogg inte ens verkar kunna tänka sig in i en mer sparsam situation, trots att de inte hade större problem när de var studenter. Intressant hur olika syn olika sparbloggar har på utgifter.

Själv skulle jag inte ens kunna göra av med så mycket en månad eftersom jag inte förstår hur man kan se värdet i spenderande på den nivån. Hellre slutar jag att jobba tidigare, men om ekonomi är ens största intresse och har en blogg man tjänar bra på så kan det vara förståeligt att man kan se det som ett kul jobb. Jag förstår mig bara inte på denna spenderingshysteri som finns i samhället.

Jag vill kunna leva till stor del, eller helt på avkastning och då funkar inte för mycket spenderande helt enkelt. Om man värderar sin tid högt så borde sakerna man köper ge en mindre värde än tiden man kan få igen genom att spara mer och därmed kunna jobba mindre. Den som spenderar mycket och jobbar lite blir aldrig rik.


Spenderarskolan

6 kommentarer:

 1. Ha, ha det handlar om prioriteringar. Jag började med "Rika Tillsammans" men har sedan börjat inspirerats av andra bloggare med. Antar att både du och jag sitter och skriver sent? Jag publicerade mitt inlägg strax innan midnatt :)

  MVH VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör ju det. Jag vet vad jag prioriterar iaf, så länge man har tänkt igenom vad man prioriterar blir det nog bra till slut :)
   Ja, vissa inlägg blir lite sent på kvällen!

   Radera
 2. Intressant avsnitt. Dock viktigaste poängen missas dock; både Jimmy och Jan namedroppar Vicki Robin & Joe Dominguez bok "Your Money or Your Life" men ingen av dem har läst den!

  För en bok utgiven 1992 men med idéer från början slutet av 60-talet passar den väl in i FIRE-sammanhang. På hemsidan kan både klipp från Oprah och sammanfattning av boken hittas. Ska själv försöka få tag på den men (orginalet) verkar inte finnas på något svenskt bibiotek. Besök gärna yourmoneyoryourlife.com.
  Sensmoralen i boken är dock (mera) pengar gör oss inte lyckligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en intressant bok, jag får kolla upp den!

   Radera
 3. Hatar sidan rika tillsammans. Bortskämda snobbar. Fucking sida.

  SvaraRadera
 4. Tycker rikatillsammans är fjantiga. Dom syftar bara för rika folk. Har dom någonsin hjälp vanliga ekonomiska folk nångång. Det skulle jag vilja veta.

  SvaraRadera