lördag 11 januari 2020

Ekonomiskt oberoende

Det är svårt att bli helt ekonomiskt oberoende. Att vara ekonomiskt oberoende kan betyda olika saker. Antingen att man har tillräckligt med pengar för att klara sig vid konstanta utgifter och ett kassaflöde från tillgångar.

Vissa tycker att man är ekonomiskt oberoende i detta fall och säger upp sig från jobbet. Om man gör det och vill flytta så kan det bli svårt. Att få ett hyreskontrakt eller lån för att köpa bostad är inte lätt om man inte kan visa upp en inkomst, så även om man har tillräckligt med pengar för att försörja sig så kan inkomstkrav ställa till det. Har man tillräckligt med pengar för att casha ett hus eller en lägenhet så kanske man ser sig som ekonomiskt oberoende.

Vad har ni för kriterier för ekonomiskt oberoende och är det något ni strävar efter? Jag tycker att det är kul att vara på jobbet, och många saker jag gör på jobbet är saker jag ändå skulle vilja utvecklas inom om jag inte jobbade, men som många andra skulle jag gärna jobba mindre än heltid.

Jag har alltså inte FIRE som mål, men eftersom jag är sparsam och tycker att det mesta man kan köpa känns ganska onödigt och hellre har pengarna på börsen så lär jag bli ganska oberoende på sikt.

Jag förstår inte hur många av mina kollegor, chefer och andra med höga inkomster har svårt att få pengarna att räcka månaden ut, det finns få saker som skapar så mycket stress som brist på pengar, och enda sättet att inte bli för ekonomiskt beroende är att se till att ens utgifter är klart mindre än inkomsterna.

4 kommentarer:

 1. Det är nog svårt (inte tillåtet?) att ha stora bolån om man funderar på att sluta jobba och börja glassa runt på dagarna finansierat med sin portföljs utdelning. Banken kommer aldrig tillåta det, de tittar enbart på månatlig inkomst vare sig du har 50 miljoner på sparkontot men vill ha 1 miljon i bolån. Jag är ganska säker på att så är fallet.

  Därför krävs det i mina ögon att man inte har några lån överhuvudtaget när man initierar 'FIRE'.

  Har du en obelånad bostad och en aktiedepå som kan dela ut dina årliga utgifter x2 så är du ekonomiskt oberoende. Då kan du förändra din livssituation ganska mycket eftersom det finns marginal. Man kan inte räkna på en knäckebröd-och-vatten kost i nuvarande livssituation med sitt bolån och samtidigt en kraftigt belånad aktieportfölj och tro att man ska FIRE'a om ex antal år.

  Jag har i dagsläget en 60% belånad bostad och en portfölj som delar ut 23% av alla mina årliga utgifter. Mitt mål är att om 14 år ha nollat alla lån (förutom möjligtvis en modest aktiebelåning) och ha nått 200% av mina årliga utgifter i utdelning från min portfölj. Det skulle kräva ett investerat kapital på 4 miljoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Banken har ingen rättighet att kolla din inkomst annat än då du tar lånet. Så länge du sköter dina avbetalningar och inte vill förhandla om ett nytt lån går det bra, men då är du också i händerna på den bank där du är kund idag.

   Svaret på ursprungsfrågan: Jag trivs väldigt bra på mitt jobb just nu. Dock har jag tidigare varit utbränd och några år senare deprimerad med långa sjukskrivningar som följd. Idag jobbar jag 85% och lyckas med den omfattningen hålla arbetsglädjen högt, även om jag inser att mycket av min fritid går till att vila upp mig för att orka gå till arbetet. Eftersom jag vet att livet kan förändras (både till det bättre och till det sämre) vill jag ha möjligheten att både gå i pension tidigare och att kunna arbeta deltid för att orka vara glad och njuta av mina kontakter med de barn jag jobbar med. Därför frågar jag mig vid utgifter om de kommer att göra mig lyckligare under lång tid eller om det tillför en tillfällig kick (som exempelvis en fika eller en utlandsresa ger mig.) Då jag blivit mer hemmakär efter mina sjukskrivningar känner jag att det är skönt att avstå från att åka utomlands eller fika på stan.

   Radera
  2. Jo, det är ju just när man tar lånet som bankerna kollar. Om man bor i en storstad och har låg andel skulder på ett lån så finns ju möjligheten att flytta till en stad med lägre priser och betala hela bostaden direkt. Det kan dock bli problem om man vill få en hyresrätt, eller om styrelsen i bostadsrättsföreningen man vill flytta in i har inkomstkrav.

   Tråkigt att höra om utbrändhet och depression, men skönt att du har en bättre situation nu!
   Att bli utbränd när man har en dålig ekonomisk situation skulle inte göra saken bättre, jag har en kollega som nyss varit utbränd och nyligen innan det köpt hus i Stockholm, så ett stort lån och småbarn. Det verkar verkligen blivit en jobbig ekonomisk situation men kollegan är som tur inte ensamstående, så det finns ändå fler inkomster i hushållet.

   Att undvika en sån situation är största anledningen till att leva med små utgifter tycker jag.

   Radera
 2. Håller med dig att utgifterna ska vara så låga som möjligt.

  SvaraRadera