torsdag 25 januari 2018

Bloggens start

Hej och välkomna till min blogg!

Här tänkte jag skriva om sparande och mina tankar om min syn på minimalism.

Jag tänkte starta denna blogg mest för mig själv, men eftersom jag tycker att det är intressant att läsa andra bloggar om ekonomi, sparande och investeringar så gör jag den publik så kanske jag kan göra någon glad samt att det vore kul att få respons och läsare att bolla tankar och idéer med.

Jag tänkte uppdatera mer info om mig själv eftersom, men jag kan börja med att jag är lite under 30, jobbar i teknikbranschen och har alltid sparat mer än jag gjort av med då min syn på pengar så länge jag kan minnas har varit att det är bättre att spara än att slösa. Jag har alltid haft svårt att förstå hur så många anpassar sin konsumtion till farligt nära sin inkomst och därmed inte bygger upp någon som helst buffert. Sen jag blev klar med universitetet för ett par år sedan har jag inte ökat mina utgifter nämnvärt, så det blir en del pengar över till sparande/investeringar. Jag har egentligen varit intresserad av aktier och investeringar i ungefär tio år, men av någon anledning slutade jag ha pengar på börsen när jag började plugga på universitetet då jag ville minimera min risk. Med tanke på att börsen gick bra under min studietid (jag började plugga på universitetet 2010) så känns det tråkigt att jag inte hade mina pengar investerade på börsen då. Hursomhelst köpte jag en lägenhet i Stockholm för lite mer än ett år sedan, så de pengar jag hade sparade då gick till kontantinsats och hade börsen gått ner innan så hade jag inte kunnat köpa lägenheten jag ville ha.

Jag inspireras till viss del av bloggare som miljonär innan 30 och farbror fri, som har haft som mål att kunna leva på sin avkastning. Jag tycker om att jobba, även om jag anser att heltid är för mycket då jag har många intressen som jag skulle vilja ha mer tid till. Så att leva helt på avkastning av mina investeringar är inte ett slutmål i sig, men det skulle ändå ge en frihet att inte känna sig beroende av en arbetsinkomst.

Mina investeringar för tillfället är ca 120.000 kr i börsnoterade aktier, 20.000 i ett konvertibellån med 8% ränta, 12.000 i Lendify där räntan för närvarande är ca 6%. På mitt lönekonto hade jag ca 10.000 kr igår innan löning. Vidare har jag även investerat ca 70.000 kr i ett teknikföretag jag har jobbat på, men eftersom de inte är börsnoterade är det svårt att uppskatta värdet på dessa aktier, så tänkte bortse från detta innehav när jag skriver summan av mina investeringar här, det finns dock goda chanser att de ökar en hel del i värde på sikt. För tillfället tänkte jag även bortse från värdet i min lägenhet, trots att jag har en hel del bundet kapital i den. Mina aktier på börsen samt pengar i räntor uppgår alltså till ca. 162.000 kr nu när bloggen startar. Mer info om mina tillgångar och investeringar får komma eftersom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar