onsdag 9 januari 2019

Kollektiv idioti

En sak som är väldigt svår att förstå är hur så många belånar sig för saker som de egentligen inte behöver. Bostad är något som man behöver, bil kan också vara en sån sak, även om jag själv förmodligen aldrig kommer att prioritera att ha en.

Men att folk belånar sig för att ständigt ha topprenoverade bostäder, för att följa senaste modet, resor som är för dyra, eller för att finansiera sin onlinebetting är orimligt. Det räcker med en snabb sökning för att se att 1960 hade 63% av lägenheterna i glesbygden vattenklosett hemma. Ungerär två av tre behövde alltså lämna lägenheten för att få tillgång till toalett.

Idag tycks alla känna att det är en mänsklig rättighet att ha nyrenoverade badrum och kök, och att det är rimligt att belåna sig för detta. De låga räntorna bidrar såklart till att många ser väldigt lätt på att ta lån för det ena och det andra, men alla lån bygger upp den ekonomiska risken.

För de som tycker att jobba är det roligaste som finns och vill jobba heltid hela livet, varsågod, ta lån! Men tänk efter vad lån innebär innan ni har bestämt er för att det verkligen är värt det.

Vi andra är nöjda med att standarden nuförtiden är historiskt sett väldigt hög och prioriterar fritid framför belånad shopping och renovering.

4 kommentarer:

 1. Vi lever som forna tiders kungar - trots det klagas det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vi lever ändå bättre än dem, allt från toaletterna till sjukvården och maten är mycket bättre än förr. De hade inte tillgång till mat och frukt från hela värden osv. Men eftersom vi har mycket så verkar folk ha en tendens att vilja ha mer, och därför belånar sig så mycket de kan!

   Radera
 2. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera