onsdag 26 februari 2020

Årets börs tillbaka på noll

Nu är årets börs tillbaka på nivån den startade på, och uppgången som varit är utraderad. Det enda jag är förvånad över är varför det tog så lång tid för börsen att reagera på covid-19. Vi får hoppas att viruset avtar snart och att så få som möjligt blir personligt drabbade. Ur en investerares perspektiv finns det en del att tänka på.

En stor del av världens produktion har i princip stått still i en månad sedan Kina införde karantän och restriktioner, och det har påverkat otroligt många företag. Flygbolag och hotell har blivit drabbade när folk har rest mindre, produktionsbolag har haft problem med leveranser osv. Bolag som redan haft kärv ekonomi kommer riskera konkurs, leverantörer och underleverantörer till det ena och det andra kommer att påverkas. 

Förmodligen hade det slagit mer mot ekonomin om det hade hänt under en höst, där många stora dagar för överkonsumtion ligger, black friday, singles day och julhandeln är några exempel.

För den långsiktige investeraren kommer det att finnas köplägen, men det är svårt att veta var börsen kommer att bottna denna gång. Jag investerar långsiktigt och när jag kan, så det passade att denna plötsliga nergång kom vid löning. Än har jag inte hunnit köpa på mig aktier för lönen som kom igår, jag ska fundera lite mer vad jag köper. Förmodligen blir det fokus på XACT högutdelande.

2 kommentarer:

  1. Hoppas du hann köpa nått idag istället. Men det kanske dippar än mer framöver.. Min sparhorisont är att lämna över portföljen till mina barn så jag tror och hoppas att världen överlever coronaviruset, om inte har vi värre saker att tänka på än usel avkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte hunnit med något storköp sen lön och så, men i början av nästa vecka lär det bli köp. Kommande rapportsäsong lär inte se ljus ut, men på lång sikt borde nivåerna nu vara bra!

      Radera