lördag 26 maj 2018

Bort med pengarna så fort ni kan!

Än en gång förvånas jag av hur folks spenderarbeteende förändras vid lön. Det är lite som att de är i öken och plötsligt får en hink vatten som genast måste sparkas omkull.

Jag var på krogen idag och folk drack drink efter drink som kostar 150-200 kr. En "ostbricka" med tre små ostar för över 150 kr osv. Flera runt om mig gjorde av med över tusen spänn. Priset styrs ju av efterfrågan och tydligen är efterfrågan väldigt hög.

Eftersom så många gör av med pengar i denna takt så fort lönen kommer så känns det på något sätt som att jag har missat något och att det är jag som är konstig, men det är väl bara att inse att andra värderar sin tid annorlunda än jag, eller bara inte har reflekterat över saken. Att spara ihop pengar för att kunna bestämma mer över min tid känns mer relevant än att dricka goda men oprisvärda drinkar.

Det händer att jag köper en drink för mer än en hundring om jag är på en trevlig bar och är väldigt drinksugen, men jag skulle aldrig få för mig att köpa fem drinkar i rad vilket många gjorde där jag var idag. Pengar är tid och jag värderar min tid högt.

Uppesittarkväll är en trevlig tradition där folk som har lite mer samma syn på pengar som vi på ekonomibloggarna kan inspirera varandra till sparande istället för slösande. Jag ser redan fram emot nästa månads uppesittarkväll.

2 kommentarer:

 1. Haha ja det har jag ofta reagerat över när man kollar fejjan och folk man känner stolt basunerar ut att de har ätit en massa mat och dryck för tusentals kronor. Prisvärt? Inte för fem öre. Det gör ont in i själen om Herr Snålgris tvingas betala 80 kr för ett halvfullt glas vin, när jag kan få 750 ml av samma dryck på bolaget. Brrrr. Dock händer det några gånger om året i sociala sammanhang. Likaså när man är hungrig och en sketen räkmacka på vitt bröd med lite sallad kostar 135 kr (Haha råvarorna är max värda 10 kr) på t.ex badhuset eller i nåt shoppingcenter (Fru Snålgris gillar dessa anrättningar, för mig är de som en tortyrkammare).

  Själv överförs 27000 kr varje månad till aktiedepån, resten används till räkningar och buffertsparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 27000 per månad till depån, du har alltså följt det vanliga tipset att sätta in 10% av nettolönen till sparande ;)
   Bra jobbat med så mycket!
   Om inte folk var villiga att betala så mycket för drinkar så borde ju priset kunna vara mer rimligt, marginalerna på drinkar och shots måste vara högre än någon annan var på marknaden. Och att betala så mycket för småmat som man inte blir mätt på är ju också sjukt ovärt.

   Radera