söndag 27 maj 2018

SJ och sakernas internet

Sakernas internet möjliggör att få fler uppkopplade prylar i samhället. Eftersom i princip alla system kan hackas kommer detta att kunna skapa säkerhetshål och jag känner inget behov av en uppkopplad ugn eller kylskåp. Har man ingen koll på vad man har i kylen så har man handlat för mycket, men det kommer säkert på sikt att komma saker som även jag skulle kunna se ett behov av.

En sak som sakernas internet däremot skulle kunna vara bra för är företag som SJ. De är ju sällan i tid och brukar inte direkt vara duktiga på att dela med sig om information vart deras tåg befinner sig, hur försenade de är, eller om de ens är på väg. Igår fick en vän som jag skulle möta stå och vänta länge på ett tåg utan någon info från SJ, det borde inte vara så svårt att få fram ett informationssystem som funkar.

Nu är dock inte tågproblemen bara SJ:s fel, problemet är att vi i Sverige har en låg population, långa avstånd och gamla spår. I Japan jobbar 3000 personer varje natt för att hålla deras spår i bra form samtidigt som de har många andra strategier för att få till ett bra tågsystem:
https://www.jpvisitor.com/3-secrets-behind-the-wonders-of-the-shinkansen-japanese-bullet-train.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar