onsdag 30 maj 2018

Spara mer än tio procent av lönen

Månaden lider mot sitt slut och många börjar sammanställa sin månad och tävla om sina sparkvoter.

Ett av de nybörjarråd jag stör mig mest på är att börja spara tio procent av lönen. Mått som är tagna ur luften har jag svårt för och jag har i princip aldrig sparat mindre än 50 procent av det jag får in bortsett från när jag var student.

Visst, folk som inte har något sparande och alltid gör av med hela lönen kanske vill ha en siffra att börja med, men om man inte har barn eller några exceptionellt dyra hobbies så borde de flesta kunna spara mer än tio procent av lönen om man har ett heltidsjobb.

Det viktiga är att ha koll på sina utgifter och prioritera, men eftersom pengar historiskt sett har varit så mycket mer värda i framtiden och förmodligen fortsatt kommer att vara det så har jag svårt att se att ett sparande på bara tio procent är bra för de flesta. Om man har ett tillräckligt stort sparande så finns möjligheten att på sikt jobba deltid, och tid är alltid mer värt än onödigt spenderande.

Onödigt är såklart en definitionsfråga, men jag tycker att allt som inte verkligen tillför något återkommande praktiskt användbart är onödigt. En ny mobil som har lite bättre kamera än den gamla, eller saker som man använder sällan och istället kan låna av någon annan vid de få tillfällen de används är lätta att avstå.

4 kommentarer:

 1. Helt gripet ur luften är dessa 10 % inte. Tror det kommer ifrån att om du räknar med att jobba från 20 till 65 och inte har staten att förlita dig på för pension, så är 10 % ungefär vad du behöver spara för att sen klara dig som pensionär. Har du dock andra mål än att jobba till 65 så räcker 10% inte långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke, men många börjar ju ändå spara långt senare än när de är 20 osv. Hursom så tycker jag att de flesta skulle kunna skära ner rätt mycket på sina utgifter och istället skjuta fram sin konsumtion och få ut mer av sina pengar, tid är ju ändå den största bristvaran för de flesta.

   Radera
 2. Jag förstår hur du tänker men de flesta sparar ju betydligt mindre än 10 % av sin lön och då är 10 % en bra början i alla fall men du har helt rätt i att de flesta kan spara mer. Dock kräver det en uppoffring om man ska spara mer än så och folk är sällan beredda att göra en uppoffring.

  Jag har stött på samma dilemma när jag skrivit om att jag tycker att man ska amortera på sina lån. Vissa "hardcore-sparare" tycker att det är bättre att investera i en fond eller aktie som delar ut än att amortera och ja, om utdelningen är 5 % och låneräntan är 1,5 % så är det bättre att spara än att amortera. För de allra flesta är alternativen amortera eller amortera inte och då är det bättre att amortera än att konsumera pengarna.


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!
   Ja, jag tycker bara att det är lite för stort fokus på just 10%. Vad gäller amortering tycker jag att det beror lite på, amortering är viktigt så att folk inte är belånade för mycket om räntan börjar gå upp mycket (vilket jag är skeptisk till att den kommer att kunna göra särskilt snabbt, om räntan höjs så kommer inflationen att gå ner med tanke på hur belånade folk är och riksbankens inflationsmål). Men med amorteringskraven tycker jag inte att det längre finns någon risk att folk amorterar för lite, med 15% i kontantinsats och minst 2% i amortering så är man ju nere på 70% (där nästa amorteringsgräns är) i belåning efter 7,5 år.

   Radera