torsdag 20 december 2018

Investera inomlands eller utomlands

Jag funderar på att börja med några utlänska aktieinnehav då min portfölj är lite väl Sverigetung. För närvarande har jag bara lite fonder utomlands, men några aktier vore kanske bra att utöka med, det är alltid bra att sprida sina risker.

Jag har kollat lite på Johnson & Johnson, vilket känns som en relativt rimlig aktie att ha i portföljen. Dessutom har den fallit en del nyligen på grund av en asbestskandal, men på lång sikt är den eventuellt relativt billig nu. De stora teknikbolagen i USA känner jag är lite för riskfyllda då teknik är en branch som förändras väldigt snabbt.

Har ni andra tips på stabila bolag att kolla på utomlands? Vad är era bästa tips för utlandsinvesteringar?

4 kommentarer:

 1. I mitt tycke det viktigaste tipset: lägg utländska innehav i en KF. På så vis får du (förr eller senare; hos Nordea efter ca 6 veckor, hos Avanza/Nordnet efter 2-3 år) tillbaka hela källskatten som dragits på utdelningarna.

  I övrigt... oj, var ska jag börja? Om man fokuserar på Nordamerika (som är den utländska marknad jag tittat på mest) är det som en gigantisk buffé med intressanta bolag. Alla, precis alla, typer av branscher finns representerade och det finns gott om bolag att välja mellan oavsett vilken risknivå du är beredd att lägga dig på. Sen finns det givetvis tips för svenska börsen som fungerar precis lika bra i utlandet, såsom att diversifiera sig.

  Personligen tittar jag mycket på REITs och BDCs, fastighetsbolag och investmentbolag som delar ut en markant del av vinsten i utbyte mot lägre bolagsskatt. Högre utdelning men också högre risk. För stabilare och mindre riskfyllda bolag kan det vara en idé att titta på listan över så kallade Dividend Aristocrats (där då tidigare nämnda Johnson & Johnson ingår), det vill säga amerikanska bolag i S&P 500 indexet som höjt utdelningen minst 25 år på raken:

  https://www.suredividend.com/dividend-aristocrats-list/

  Slutligen kan jag tipsa om ett par andra sajter jag brukar nyttja för att läsa om nordamerikanska aktier:

  http://www.seekingalpha.com (många bra analyser)
  http://www.dividend.com (snabb överblick av direktavkastning, utdelningshistorik osv)
  http://www.4-traders.com (bra data och statistik)

  Förhoppningsvis finner du åtminstone något av det ovan användbart :)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för tipsen! Jag brukar kolla lite på bolag som iaf inte har sänkt utdelningen på många år då jag investerar i svenska bolag, även om min prio inte är utdelning så säger det en del om ett bolag har varit stabilt länge. Kapitalförsäkring har jag också tänkt ha utländska innehav i :)

   Radera
 2. J&J har en del problem som du borde bekanta dig med innan köp. Det amerikanska rättssystemet kan vara lätt oberäkneligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips. Jo, jag har tänkt läsa på mer innan jag investerar utomlands, får se om jag får lite tid över i mellandagarna :)

   Radera