måndag 3 december 2018

Stackars Starbreeze

En av mina mest lyckade affärer timingmässigt måste vara Starbreeze. Jag köpte på mig i början av året och lyckades sälja på en kort spik. Det rörde sig inte om mycket pengar, men ett par tusen tjänade jag på affären.

Om jag hade behållit så hade jag fått följa med på resan rakt ner för branten. Det är lätt att vara efterklok och att en väldigt stor del av Starbreezes ekonomi har varit beroende av att deras flera år försenade version av Walking Dead är såklart tråkigt. Det kan inte vara kul att jobba hos dem för tillfället när framtiden är osäker. Deras VD Bo Andersson Klint avgår, och förutom att förlora jobbet så har han en hel del aktier i företaget, inte kul att vara i hans situation nu.

Aktiekursen har gått ner -96% på tre år och -92% hittills i år. Frågan är om de kommer att bli uppköpta eller gå i konkurs nu. Om de går i konkurs så kommer nog inte de anställda ha svårt att få jobb då spelmarknaden i Sverige har behov av duktiga medarbetare, och vem vet, kanske startar det lite nya små spelstudios efter detta?

Här är ett inlägg från när jag sålde mina aktier då trailern för Walking Dead visades upp:

http://minimalistspararen.blogspot.com/2018/06/spelmassa-och-snabba-beslut.html

En lärdom av detta är att alltid ha bra riskspridning och satsa på bolag som inte är alltför beroende av att en viss produkt slår vid release.

2 kommentarer:

  1. Ingen dålig tajming det där! Själv håller jag mig borta från bolag som inte delar ut, har för dåligt med tid att sätta mig in i dessa bolag. Föredrar stabilare innehav som delar ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har mest bolag med utdelning också, men egentligen är ju utdelning en tankefälla, när bolag delar ut går ju aktiekursen ner med lika mycket. Om man jämför tex.Balder med H&M för att ta något i närtid så har ju H&M delat ut mer än de egentligen har råd med samtidigt som Balder räknar med att ge bättre avkastning av att återinvestera pengarna än de tror att aktieägarna själva skulle få om de förvaltade de pengarna som utdelning. Även om ett tecken för företag som har höjt utdelning under en längre tid ändå är att de brukar vara stabila.

      Radera