onsdag 19 december 2018

Onödiga julklappar

Det är mycket reklam för snabba lån nu med förslag som att låna för att ha råd med julklappar. Vilka är personerna som lånar till julklappar? För det första köper folk för mycket julklappar redan som det är, och för det andra så är det fullständig idioti att handla för pengar man inte har.

Något är rejält fel om man tycker att julklappar är så viktigt att man tycker att det är värt att belåna sig för att ha råd med dem. Men uppenbarligen gör många detta, annars skulle det inte finnas så mycket reklam för det.

Om man har till exempel småbarn som kanske bryr sig om julklappar så går det att hitta billiga julklappar, och se till att barnen lär sig att det är dåligt att låna för konsumtion. Tycker någon att det sänder bra signaler till barnen om de får massor av julklappar om de vet att föräldrarna inte har så mycket pengar? Barn har ofta bättre koll än man tror, och de flesta barn har koll på om föräldrarna har ont om pengar eller inte.

4 kommentarer:

 1. En snabb googling på "låna julklappar" visar att det är många som gör reklam för detta. När man sitter och prånglar ut sådan skit - borde inte det kännas dåligt? Är man nöjd att pracka på andra lån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Vissa lån är för lätta att få, både folk som lånar till julklappar, men jag har även träffat folk som har belånat sig och gjort av med pengarna på onlinebetting. Vissa typer av lån är väldigt reglerade, men andra inte.

   Radera
 2. Jag snackade med en snubbe som klagade på för dyra läkemedelskostnader nu och sa "blir svårt nu när barnbarnen ska ha julklappar." Detta från en storrökande och ganska flitigt drickande person... Jag tänkte att om pengarna inte gått till cigg och alkohol hade de räckt, och säkert inte behövts så mycket mediciner heller... men sa bara att släkten borde förstå om man förklarar situationen, och att det alltid går att göra något hemlagat/bakat att ge bort, men fick bara konstiga blickar till svar på det. Kan tänka mig att det är sådana som lånar till julklappar, dålig ekonomi och svårt att ta tag i saker i tid, lathet, svårt att ta konversationer med släkt osv... Sorgligt - för ingen vill väl att någon ska sätta sig i skuld för att man ska få en julklapp?
  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, han kanske får önska sig läkemedel i julklapp. Det är lätt för personer som redan har dålig koll på sin ekonomi att ta dåliga beslut som leder till att de hamnar i en ännu sämre ekonomisk situation. Det är konstigt att reklam för denna typ av lån är tillåten.

   Radera