måndag 4 juni 2018

Microsoft shoppar vidare

Microsoft har ju tidigare köpt bolag som Skype och Mojang (skaparna av Minecraft). Idag har det bekräftats att Microsoft köper Github. Github är den största plattformen för öppen källkod, alltså koden till program som användare kan ladda ner och modifiera som de vill och själva bygga programmet.

Jag tycker att det är tråkigt när företag av denna typ blir köpta av storföretag som Microsoft, förmodligen kommer Github att fortsätta vara självständiga, eller så kommer de som är för fri programvara att byta plattform. Github förespråkar öppenhet och öppna licenser och Microsoft köper förmodligen dem för att försöka bygga upp sitt rykte att vara ett fritt företag, vilket de är motsatsen till.

Microsofts affärsmodell har från början byggt på att sälja operativsystem men har på senare tid gått över till att bli mer SaaS (Software as a Service). Alltså äger inte användarna sina program, utan hyr dem tidsbegränsat, som en streamingtjänst.

Själv använder jag Linux som är ett öppet operativsystem, samt macOS eftersom Apple är så bra på att få till en riktigt bra användarupplevelse på bärbara datorer. Windows är jag starkt emot, speciellt sedan Windows 10 då jag inte gillar affärsmodellen och då Linux är ett mycket bättre system. Bara saker som att Windows 10 har inbyggd reklam för Minecraft och Candy Crush på startmenyn stör mig rejält. Har man betalt för en vara så tycker jag inte att man har rätt att få den fri från reklam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar