fredag 23 februari 2018

Du sköna nya värld

Jag läser mycket och skulle läsa ännu mer om jag hade mer tid. Brave new world, eller Du sköna nya värld som den heter på svenska är en klassisk dystopi från 30-talet som jag kan rekommendera.

Den handlar om att människor artificiellt produceras för att så snabbt som möjligt kunna jobba. Människorna blir bland annat hjärntvättade till att bli rädda för blommor, så att de inte ska vara ute i naturen och slappa och därmed jobba och konsumera mindre. För att människorna lugna människorna tar de en drog som kallas soma.

Jag tycker att soma kan liknas vid dagens mobilberoende. Mobilerna blir en sak som folk tar upp i tid och otid utan att tänka på det, man ser dessutom både föräldrar som ger dem till sina barn så fort de blir rastlösa och barn som försöker få kontakt med sina föräldrar som är helt inne i sina mobiler. Nu har jag inte barn och ska har kanske inte rätt att kritisera, men jag vill ändå poängtera beteendet och jag tycker själv att mina föräldrar och vänner tar fram mobilerna för ofta.

Marknadsmodellen ser också ut så att apparna försöker få konsumenterna att tillbringa så mycket tid i apparna som möjligt eftersom det oftast är reklam i apparna som företagen tjänar pengar på. Jag är inte emot smarta telefoner, men jag tycker att alla borde tänka över hur mycket och vid vilka tillfällen de använder dem.

Med det sagt så har jag nu vid löning ökat i Fenix Outdoor då jag tror att folks vilja att vara ute i naturen kommer och behöver öka för allmänt välmående. Och på tal om löning är det kul att uppesittarkväll är tillbaka.

Förresten gillar jag att gå på konstutställningar och jag kan rekommendera Liljevalchs vårutställning om ni är i Stockholm innan 25:e mars, en promenad på Djurgården är ju inte heller fel. Liljevalchs har dessutom gratis inträde på måndagar, så #sparadkrona på det. Andra dagar är vårsalongens inträdet 40 kr, så det är relativt billigt.

1 kommentar: