onsdag 28 februari 2018

Nya amorteringskravet

Idag är sista dagen innan nya amorteringskravet. Frågan är hur mycket det kommer att påverka marknaden. När folk måste amortera mer brukar de ju bli lite mindre villiga att betala samma pris som om de inte skulle amortera, men bankerna har ju redan sedan en tid tillbaka varit försiktiga med att låna ut mer än nya gränsen för en extra amorteringsprocent.

Många kritiker tycker ju att det är dåligt med tvångsamortering, men jag tycker ändå att det känns rimligt att folk amorterar lite mer om lånet är större än 4,5 gånger deras årsinkomst. Det är inte många andra investeringar där man själv bara går in med 15 % av investeringens värde, och med tanke på hur oansvariga de flesta är med sina pengar så tror jag att ekonomin som helhet blir lite mer stabil om folk inte är alltför belånade om de tvingas sälja sin bostad som har gått ner i värde.

Det kommer ju att ta ett par månader innan det går att se resultatet i statistiken, men jag tror inte att nya amorteringskravet kommer att påverka marknaden jättemycket. Vad tror ni, och vad tycker ni om nya amorteringskravet?

3 kommentarer:

  1. Hej Minimalistspararen, vad sägs om ett länkbyte? Jag har länkat till din blogg från https://www.moneycowboy.net.

    SvaraRadera
  2. Strålande, stort tack - och tack för en bra blogg!

    SvaraRadera