lördag 21 april 2018

Övervakning

Angående övervakning så är ju Kinas poängsystem ett lysande exempel på hur extremt övervakning med dagens teknik kan tillämpas. Kinas "social credits" är ett system som införs mer och mer och övervakar befolkningen hela tiden. Om man skriver politiska saker privat till vänner i Kinas motsvarighet till facebook messenger blir man blockad direkt, så där märks det tydligt hur övervakad man är.

Regeringen kan hålla koll på vem man umgås med (så att olydiga personer ska bli utfrysta), hur mycket man spelar spel (lathet), vad man skriver på sociala medier osv. Utifrån detta påverkas ens möjlighet till att få bostad, jobb, ens internethastighet och så vidare. Lite som 1984, fast ännu mer övervakning.

All denna övervakning kan ju bidra till ett säkrare samhälle (för den som inte är regeringskritisk) då man hela tiden är övervakad, men det är ju inte vad vi i väst brukar föredra. I Kina är ju folk mer medvetna om att de är övervakade, men eftersom internet aldrig är helt säkert så kan det vara bra att tänka på vad man gör på internet, även i väst. Att skicka nakenbilder över internet är till exempel en dålig idé om man inte vill att de ska spridas. Jag tycker att det borde ingå mer digitaliseringsutbildning i grundskolan så att folk lär sig vad de faktiskt gör och vilka risker som finns med tekniken som de använder.

I maj i år införs ju GDPR, EU:s nya lag för att det ska finnas mer transparens för vad för information företag lagrar om sina kunder. Detta tycker jag är ett steg i rätt riktning, men man bör ändå tänka på vad man gör på internet.

2 kommentarer:

  1. Det är rätt groteskt hur övervakade vi är och hur motståndet mot övervakningen har stagnerat. Medborgarna i Tyskland ser det på ett helt annat sätt, med rätta förstås med tanke på historien. Att ta (fysiskt) kål på meningsmotståndare blir väldigt mycket lättare med alla digitala fotavtryck vi gör. De vet till och med vart vi befinner oss, och vart vi har varit, samt vilka vägar vi åker till och från arbetet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Jag håller med om att det är annorlunda i Tyskland, det märks där att folk är mer måna om sin integritet, folk i Sverige är rätt naiva eftersom vi inte haft så mycket problem historiskt.

      Radera