torsdag 5 april 2018

Pris och värde

Pris är vad du betalar och värde är vad du får är ett citat från Warren Buffet som ofta citeras i aktiesammanhang. Det är intressant att fundera på hur mycket olika konsumenter är villiga att betala för en viss vara eller tjänst, jag är ofta mindre villig att betala det aktuella priset för en viss vara då jag anser att värdet för mig är lägre än priset.

Eftersom jag vill reducera antal saker jag har så är värdet på många varor negativt för mig, jag skulle alltså i princip vilja ha pengar för att ta emot vissa prylar. Detta gäller kanske inte i verkliga fall, då jag skulle kunna tänka mig att ta emot prylar som jag vet att jag skulle kunna sälja för ett högre pris i andrahand. Hursomhelst går jag inte runt och köper onödiga saker bara för att de är billiga. Jag har till exempel varken TV eller dammsugare, då jag inte kollar på TV (har dock projektor för film och TV-spel) och bor litet så att det är lättare att sopa än att ha en dammsugare som tar upp plats.

Prissättningen på  tjänster är också intressant. Jag har funderat ett tag på klippning som exempel, vissa personer är uppenbarligen villiga att betala väldigt mycket för detta även om förhållandet man betalar inte alls är linjärt med slutresultatet. Frågan är hur många som kan se skillnad på klippning hos en dyr frisör jämfört med en billig. Jag hittade ett klipp (haha) där de jämför en frisör för 50 dollar jämfört med en för 500 dollar och nästan hälften på stan gissar fel på vem som har dyrast klippning.

https://abcnews.go.com/Lifestyle/comparing-high-price-low-cost-haircuts/story?id=41674804

Vad är du beredd att betala för att klippa dig?

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt inte varit hos en frisör på säkert 10 år, så där har det sparats pengar kan jag lova. Min sambo hjälper mig med det och då är det ingen tekniskt svår frisyr. Det har fungerat bra och komplimanger på jobbet får jag varje gång som jag har klippt mig ;-)

    SvaraRadera