tisdag 17 april 2018

Psykologi och ekonomi

Hur mycket vi än bortser från det så kommer psykologi att påverka börsen och ekonomin. Lönehelg gör att många fler går på krogen. Personligen går jag gärna ut helgen innan löning då det är lite mindre folk ute, och det inte är lika högljutt och fullt överallt.

Utdelningar är en till sak som är psykologibaserat. På något sätt känns det bra med utdelningar, även om det vore bättre om företagen återinvesterade de pengarna på utdelning som skulle generera mer avkastning än aktieägarna själva kan få genom att återinvestera utdelningen. Balder tycker sig kunna få ut mer pengar på återinvesteringar än utdelning och kör på denna filosofi. Utdelningar späder ju bara ut värdet på företaget genom att ge bort pengar som skulle kunnat återinvesterat i företagets expansion.

I vilket fall är det ju trevligt nu i utdelningssäsong att få utdelningar på kontot.

2 kommentarer:

  1. Intressant reflektion om utdelningar. Jag har bara fått utdelning en gång och det var sist jag hade Hm och det kändes ju gött även om summan nog blir som du säger hyfsat lika eller sämre.

    Angående lönehelg så håller jag med. Fördelen med att ställa sig utanför gängse konsumtionsmönster är att man har råd och möjlighet att fasa sina aktiviteter så att man undviker flocken. Det gäller ju allt från att semestra (åka ett par dagar efter storhelgen snarare än tvärt om), lönedagsshoppa, gå ut och äta veckodag vs helg, köpa resa ett år i förväg, gå promenad tidigt jmfrt med linchtid, pendla ett par timmar före alla snarare än smtidigt osv osv. Det kanske är en åldersgrej men jag blir mer och mer förtjust i att pricka de folktomma slottarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om fler jobbade mer oregelbundna dagar så skulle ju inte krogarna vara proppfulla på helger och tomma på måndagar, själv brukar jag passa på att gå ut på måndagar och tisdagar då det är lugnare än senare i veckorna.

      Radera