söndag 16 september 2018

CSN

Jag brukar vara väldigt noga med fakturor och betala så fort jag får dem för att inte glömma bort det.

Men nyligen råkade jag missa att betala en räkning från CSN eftersom min bankapp är rätt otydlig och visar e-fakturor på samma sätt som autogiro, så jag fick för mig att det var autogiro och missade att betala.

Jag fick nu en ny faktura på beloppet med en påminnelseavgift på 450 kr. Det är ju helt sjukt med 450 kr i påminnelseavgift och borde inte kunna anses vara skäligt. Fakturan var på ca 1700 kr och kommer nu att betalas en månad senare. I vanliga fall brukar en påminnelseavgift från företag ligga på typ 50 kr, detta hände mig för ett litet tag sedan när postnord slarvade bort en faktura som jag skulle fått.

Hursomhelst, det är bara att betala och försöka att inte tänka på hur mycket dessa 450 kr skulle bli värda långt fram i tiden. Det lär hursom inte hända igen.

6 kommentarer:

 1. Tjena!
  Jag vet att många rekommenderar att inte betala av CSN-lånet då det har så låg ränta, det är ju mer effektivt att lägga pengarna på börsen och få säg 5-8% avkastning på pengarna än att betala av ett lån med 0,13% ränta (2018).

  Visst, det är sant.
  Dock ska man inte glömma att CSN tar ut grova påminnelseavgifter, 450 sek för en faktura på 1700 i ditt fall ger saftiga 27% av fakturan.
  Expeditionsavgift på 150 tillkommer varje år.
  Har man nedsättning så betalar man 6/12% ränta på återstående belopp beroende på när man tagit lånet.

  Är man duktig på att betala är det säkert mest ekonomiskt att låta lånet ligga och investera pengarna, men om man som jag är fruktansvärt slarvig och glömmer att betala så kan det bli dyrt. Under flera år betalade jag stora summor i påminnelseavgifter och extra ränta på mitt CSN-lån. Visst är det enkelt att göra en automatisk överföring kan man tänka, men jag var helt enkelt väldigt slarvig med mina pengar.
  I mitt fall valde jag till slut att ta en klumpsumma av mina besparingar och betala av mitt studielån, det kanske var idiotiskt ur ett investerarperspektiv, men med det blev jag i stället helt skuldfri, och den känslan är svår att slå kan jag lova:)

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hellre pengarna investerade än att betala av, och jag tror att jag kommer få ut mer från att ha pengarna på börsen än de 450 kr jag nu var tvungen att betala. Det är mer grejen, att ta ut 450 kr för en process som borde gå automatiskt (att skicka ut påminnelse) är hutlöst.

   Radera
 2. 450 spänn är sjukt mycket, speciellt som det är rätt små belopp för en kvartalsinbetalning. Procentuellt blir det enormt mycket. Hade ett företag gjort så där skulle det aldrig godkännas i en domstol, men statliga myndigheter kan uppenbarligen göra precis som de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de kanske är så ineffektiva i sin påminnelseprocess att deras kostnad är så hög. Statliga myndigheter brukar ju inte vara direkt effektiva.

   Radera
 3. Det var ett rejält påslag på påminelseavgiften. Csn har sina knep att kompensera den låga räntan de erbjuder. Fick själv nyligen en påminnelse från Vattenfall på 60 kr och även det sved rejält. Tur att man inte missar räkningar så ofta :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 60 kr är ändå mer rimligt än 450 kr, men det är ju aldrig kul med onödiga utgifter.

   Radera