onsdag 5 september 2018

Perspektiv

Amazon grundades för runt 24 år sedan. För ungefär 21 år sedan grundades Netflix. Google 20 år sedan. Spotify har ungefär tolv år på nacken och Uber har funnits i cirka nio år.

Amazon uppfyller ett behov som alla har, att handla.

Google har ett av de största operativsystemen och den största sökmotorn, och att söka information har människan gjort långt tillbaka, sedan biblioteken började så har informationen varit relativt lättilgänglig för den som kan läsa.

Netflix och Spotify uppfyller behoven som människor har av att få historier berättade och musik framförd. Långt tillbaka har sagor berättats, teatrar spelats och sånger sjungits.

Om Uber är bra positionerade när självkörande bilar slår igenom så kommer det säkert att kunna gå bra för dem, men konkurrensen är hård och affärsmodellen med taxi i en app är kanske inte alltför originell.

Vilka företag som grundas idag kommer att växa i samma utsträckning som IT-bolagen som är heta nu och vilka kommer att gå under? Vilka bolag som grundades för tio år sedan kommer att växa i samma takt? Har ni några förslag?

2 kommentarer:

 1. Hoppas att EU sätter höga skatter på dessa stora företag. Då sätter vi lite krokar för deras långa ben. Bättre med många små än bara ett stort företag. Känns lite som Terminator domedagen..

  Hälsningar tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det blir problematiskt när företag blir för stora och har så stor kassa att de kan köpa upp alla små lovande innovativa företag.

   Det skadar verkligen konkurrensen mellan företag och de stora får monopolställning.

   Tyvärr tror jag att det är svårt att motverka, och som investerare blir det tyvärr lätt att satsa på företag som har en förmåga att ge god avkastning.

   Radera