onsdag 12 september 2018

Priskrig

Apple verkar ge sig in i ett priskrig. Alltså krig om att ta ut högst priser.

Det är svårt att inte kommentera uppvisningen av Apples nya telefoner idag. 9500 kr kommer alltså den billigaste modellen att kosta. Den dyraste över 18000 kr. För en telefon utan hörlursuttag. Apple lär öka sina marginaler, men jag kan tänka mig att många kan tänka sig att övergå till Android vid denna prisnivå. Jag tycker att Apples hård- och mjukvara slår alla konkurrenter, men att köpa en mobil på denna prisnivå är galet. iPhone är inte längre för den stora massan.

Deras största konkurrent, Samsung brukar ta ut ungefär samma priser som Apple när de släpper nya modeller. Men Apples största konkurrensfördel är iOS. Det blir svårt för Samsung att ta ut samma priser då det finns många Androidkonkurrenter som är likvärdiga fast till klart lägre pris.

Många köper av någon anledning mobil med abonnemang. Om operatörerna lägger upp det på något sätt som gör att folk missar hur mycket de betalar då de flesta inte verkar kunna multiplicera månadskostnad med bindningstiden så kommer nog många att köpa de nya modellerna av iPhone i alla fall.

Frågan är om företag kommer att gå med att anställda köper så här dyra mobiler, där jag jobbar och flera arbetsplatser jag känner till har arbetsgivaren en gräns på runt 6000 kr för de anställdas mobiler.

Konkurrensen på mobilmarknaden är hård och det är i princip bara Apple som faktiskt tjänar pengar på sina mobiler, men jag tror absolut att Apple kan tappa marknadsandelar i antal enheter nu. Dock kan de nog hålla en hög lönsamhet trots allt då de lär öka marginalerna med de nya modellerna.

De flesta produktsegment brukar ju sjunka i pris över tid, men detta verkar inte gälla mobiltelefoner.

6 kommentarer:

 1. Hehe 9500 kr för en telefon??!? Galet mycket om du frågar mig. Vist, Apple har väldigt bra kvalitet på sin hårdvara även om iOS är klumpigt designat. Men du kan få en bra Android-telefon för 5000 kr utan problem.

  Väldigt generöst med 6000 kr för en telefon. Ska den räcka under den anställdes hela livstid? Här sponsrar företaget oss med 2800 kr och telefonen ska räcka minst 3 år. Dock får vi ringa privat med den, men jag ringer väl för 20 spänn i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, 2800 får man ju inte så mycket telefon för, eller får man lägga till själv och betala mellanskillnaden. 6000 är typ vad iPhone brukade kosta innan nya modellerna, så jag antar att det är därför de sätter gränsen runt där.

   Jag ringer inte heller för så mycket med min privat även om vi får det, men det är skönt att inte behöva betala telefon/räkning själv.

   Radera
 2. Tycker tvärtom att man får helt OK telefon för 2,5-4000 kr, vilket också är satt som gräns på jobbtelefonerna hos oss (av mig...).

  Bara Androider såklart.

  Vi har dock mycket personal som jobbar fysiskt ute och det sliter telefonerna hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen ett mer rimligt pris, det är inte många nya funktioner som gör det värt att betala mycket mer. Man får ändå lika bra kamera som toppmodellerna hade ett år innan och inga killer features.

   Radera
 3. Vad generösa era arbetsgivare är. Vi fick nya mobiler(eller vad man skall kalla dem...det går inte att prata i dem).
  De kostade enligt prisjakt 100kr styck. Det slutade med att alla slängde de telefonerna och tog gamla privata eller köpte nya privata men använde arbetsgivarens SIM-kort.

  Så vår budget för mobiler ligger på ca 100kr, och krav på att det är en iphone om man skall koppla upp sig mot nätverket......

  Vad är det de säger. Statens kassa är liten men säker. Exakt vad den är säker på har jag dock aldrig listat ut.

  Med vänlig hälsning
  Z

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, att köpa skräpmobiler känns rätt onödigt från arbetsgivarens sida när i princip alla måste ha mobil för att klara sig nu för tiden. Att köpa mobiler är ju ändå relativt liten utgift för företagen. De får ju dra av momsen och att jämföra med att betala ut lön så blir ju avgiften för arbetsgivaren mindre än hälften jämfört med att betala ut motsvarande belopp i lön. Och mobilen behövs mycket i arbetet, intressant att iphone är krav för ert nätverk, speciellt nu med nya prisnivåer!

   Radera