torsdag 20 september 2018

En undersökning

Sverige nu heter en undersökning från Sifo som de skickar ut till slumpmässigt utvalda personer då och då. Den innehåller cirka 40 sidor kryssfrågor så en hel del att fylla i och eftersom jag gärna hjälper till så har jag nu fyllt i den. Sifo kan gärna få info om mig då de inte, till skillnad från storföretag som Google lever på att använda informationen om mig för att tjäna pengar genom riktad reklam.

Undersökningen handlar om konsumtions- och levnadsvanor, allt från hur ofta man dricker alkohol till vilka varumärken man känner igen, hur man tar del av medier, vart man har rest senaste tiden och vilka tidningar man brukar läsa. Hur ofta man går på sportevent/teater/bio osv frågas också.

Vissa frågor var intressanta. En intressant fråga är om det finns minst en säng eller bäddsoffa i hushållet, eller annars om det planeras att införskaffas kommande två åren. Finns det någon snålbloggare här som har sparat in på säng och bara kör madrass på golvet? En annan sak som är förvånande är hur många tidningar som tydligen finns i Sverige. Det var över 300 tidningar som jag fick kryssa i att jag inte läser. Och en fråga som är synnerligen subjektiv är "Hur gammal känner du dig?", vad känner ni er som? 10 år? 50 år? 150 år?

Ens inställning till reklam var också intressant. Undrar hur många som kryssar i att de är mycket positiva till tvreklam. Eftersom jag inte kollar på tv så skulle jag kunna svara neutral, men jag valde ändå mycket negativ ifall jag skulle bli utsatt för att kolla på tv.

Har du en smartphone? med svarsalternativen, ja, nej eller vet ej. Vad bra om man köpt en smartphone utan att veta att man har en eller vice versa.

Hur mycket tid ägnade du åt följande medier igår: Mer än fyra timmar på direktreklam kunde man svara. Stackars dem som svarar det. Undersökningen var ändå lite roande och så har jag gjort mitt bidrag till statistiken. Dessutom kan man vinna upp till en miljon kronor från deras premieobligation. Hoppas går ju.

8 kommentarer:

 1. Usch det där låter segt. Dock är kanske inte frågorna så dumma som de verkar. Det finns ju mängder med folk som inte vet vad en smartphone är för något. Då kanske "vet ej" är något för dem. De kanske kallar den för nalle, telefon, mobil eller något annat.

  Hur gammal känner du dig? Haha ja det där varierar under dagen. Jag jobbade till 23 igår och idag upp vid 05:30 och på jobbet vid 06.30. Känner mig som över 80 och längtar till en säng. Haha.

  Bra jobbat i alla fall och tur att du *kan* vinna en miljon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta frågorna var ändå relevanta tycker jag. Men det vore ju tråkigt att skriva alla normala frågor på bloggen.
   Tack, jag undrar hur stor andel av alla som får frågorna som fyller i dem, det var som sagt rätt många.

   Radera
 2. Själv har jag en enkel regel för undersökningar: Får jag betalt svarar jag, får jag inte det svarar jag inte. Håller med om att det är bra ifall de inte säljer uppgifterna vidare, men affärsidén är ändå att stjäla vår tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man fick ju en premieobligation. Räcker det?

   Radera
  2. Aha, jag trodde inte det var hugget i sten, men då kan det absolut räcka.

   Själv har jag några gånger fått tjocka luntor från SCB som inte betalar ett öre. Några veckor senare kommer en påminnelse och jag blir sugen på att skriva ett brev tillbaka där jag förklarar lite hur det funkar med marknadsekonomi och frilansande.

   Radera
  3. Jag tror ändå att denna typ av undersökningar måste bygga på att frivilliga ställer upp. Om man skulle få betalt så skulle nog fler bara kryssa i slumpmässigt så fort som möjligt utan att läsa frågorna för att få pengarna med minsta möjliga insats.

   Radera
  4. Gör man verkligen ett sämre jobb om man får en bonuscheck, biobiljett eller trisslott än om man inte får någonting? Jag har svårt att tro det, men vet inte.

   Radera
  5. Jag har inte någon aning heller, men jag tänkte att det kanske kunde vara något sånt. Men man fick ju som sagt premieobligation, så det är lite som trisslott :)

   Radera