måndag 10 september 2018

Konsten att skära ner på onödigheter

Ju färre saker desto bättre är min allmänna inställning till konsumtion.

Att ha saker som inte tillför något större värde ser jag bara som ologiskt då det är dåligt för miljön och bara bidrar till ett stökigt hem.

Eftersom de flesta saker nuförtiden går att få relativt billigt så köper ju folk på sig saker bara för att de är billiga. En tv i varje rum, diverse olika elektronikprylar som är roliga i en dag men som sedan blir orörda, kläder bara för att de är billiga men som sedan inte blir använda, mat som de slänger för att den hinner gå ut.

I många svenska bokklassiker får man läsa om folk som går runt i halvtrasiga kläder för att de inte ens hade råd med hela plagg. Eller att det var en stor grej att för en gångs skull ha råd med en fin klänning eller skjorta.

För hundra år sedan var Sverige fattigt och tack vare företagande har ekonomin kunnat förbättras för alla. Okej, det finns alltid undantag, men det är få som fått det sämre.

Dels lär det bero på att lönerna för lågstatusjobb var väldigt lågbetalda förr, men förmodligen måste kläderna också ha varit relativt sett dyrare i förhållande till köpkraft än nu.

Min poäng är att det kan vara bra att tänka igenom köp, och bara köpa saker som det finns ett behov av, oavsett om de är för billiga.

2 kommentarer:

  1. Och är en tv i varje rum höjden av lyx? Jag tycker att det vore en sällsynt dålig investering även om de vore gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det finns många som har mer än en tv, något är fel...

      Radera