lördag 6 oktober 2018

När är du klar?

Ni som har som mål att leva på utdelningar, vid vilken nivå är ni nöjda? Precis för att klara era utgifter med fyraprocentregeln, eller har ni lite marginal?

Har ni någon annan plan om börsen skulle totalkrascha, eller hoppas ni bara på att den kommer att fortsätta gå som den har gått historiskt?

Eftersom att framtiden inte går att förutspå med total precision långt fram i tiden så tycker jag att det är bra att ha ett par olika planer om man satsar på att leva på avkastning från börsen resten av livet. Personligen tycker jag att det är bra att bygga upp tillräckligt med kunskap för att klara sig i många år framåt.

Som vanligt är de vanliga tipsen bra, som att äga sitt boende och att skära ner på utgifterna så långt det går utan att leva på existensminimum. Att ha ett jobb man gillar är alltid bra, så att man kan tänka sig att jobba lite även om den större delen av inkomsterna kommer från avkastning från investeringar.

2 kommentarer:

 1. Mitt mål var från början 10 miljoner men när jag väl uppnådde det kändes det för tidigt att sluta jobba. Tanken är nu att sluta till våren.

  Jag har en ganska bra marginal för att klara en krasch och ändå leva på max 4% så jag är inte orolig. Förr eller senare återhämtar sig börsen och under tiden kan man köpa mer utdelningsaktier billigt.

  Jag kommer nog aldrig, oavsett vad som händer att gå tillbaka till ett lönearbete. Friheten är så mycket värd även om den innebär att leva billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tio miljoner är ju en hel del, jag skulle nog inte ens behöva hälften så mycket för att känna att jag klarar mig. Men det beror såklart på, det är ju bra att ha marginal om man skulle vilja sluta jobba helt.

   Radera