söndag 7 oktober 2018

Publicering på sociala medier

För några år sedan publicerade DN bilder som Sara Skyttedal själv har lagt upp på sin facebooksida. Hon försökte få betalt av dem men de tyckte inte att hon skulle betala så hon lämnade in en stämningsansökan.

Patent- och marknadsöverdomstolen har fastställde i fredags att eftersom hon själv har lagt upp bilderna på sociala medier så att ”ett stort och obestämt antal personer” har fått tillgång till dem så hade DN rätt att publicera dem utan att behöva betala henne. Hon tvingas nu att betala rättegångskostnaderna för runt en halv miljon kronor.

Det är såklart tråkigt för henne. Men som sagt, om man sprider bilder på sociala medier så är det bra att tänka sig för på förhand och inte komma i efterhand och försöka göra dem otillgängliga. Det du lägger upp på internet kommer att stanna där, tänk på det.

Jag har tidigare skrivit om min inställning till sociala medier, men det tål att upprepas. Det är såklart svårt i tider som dessa att klara sig helt utan sociala medier, men det finns många anledningar att minska användningen och verkligen tänka efter vad man lägger upp. Jag tycker inte att det är så kul att dela med mig av vad som helst till stora amerikanska företag.

2 kommentarer:

  1. Det lustiga är att bilder som DN lägger upp på sin sida för ”ett stort och obestämt antal personer” är upphovsskyddade. Det är skillnad på folk och folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lustigt, men ju större företag desto mer makt har de. Jag skulle inte bli förvånad om facebook skulle kunna stämma tidningar för att de tar bilder, men det känns alltid svårare för privatpersoner.

      Radera