fredag 16 november 2018

Tillgång och efterfrågan

DN skrev nyligen en artiker om mäklare. Medianinkomsten bland dessa är tydligen 35.600 kr och företagen skriker efter fler, vilket gör att fler utbildar sig. Ett problem för företagen är att många slutar som mäklare eftersom de inte har tillräckligt säljiga personligheter. Eftersom en stor del är provision så försvinner förmodligen de som tjänar minst och därför drar upp medianlönen.

Själv skulle jag aldrig vilja vara mäklare, dels för att jag tycker att jobbet verkar tråkigt och att skriva väldigt cheesy texter som beskriver objekten samt att gå runt i kostym och låta överdrivet positiv inte är något för mig. Dessutom mycket jobb på helger och andra oregelbundna tider lockar inte.

Om vi skulle gjort samma sak med läkare, alltså utbilda fler, så skulle det inte vara sån läkarbrist att det i många fall finns läkare som tjänar otroligt bra, det finns fall med läkare som tjänar 90.000 kr i veckan. http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/hyrl%C3%A4kare-f%C3%A5r-90-000-i-veckan-1.212692
Största anledningen till att det utbildas för få läkare är att deras fackförbund vill hålla nere utbildningsplatserna för att kunna hålla uppe lönerna. Det känns lite slöseri med våra skattepengar. Visst, läkarutbildningen kostar en del skattepengar, men det gör det även med orimligt höga löner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar