fredag 2 november 2018

Miljonär

Jag räknade nyligen ihop mina tillgångar och totalt överstiger mina nettotillgångar tydligen en miljon, vilket har hänt någon gång senaste månaderna.

Exakt belopp beror lite på hur man räknar, då värdet på min bostadsrätt är svårt att uppskatta exakt, men jag valde att skriva dess inköpspris, vilket borde vara nära värdet jag skulle få om jag sålde den.

Känner jag mig rik? Det beror på hur man ser det. Jag känner absolut att jag har ekonomisk trygghet för att klara mig och lever på låga avgifter så jag känner verkligen inte att jag behöver oroa mig för att inte ha råd med något jag behöver, men jag känner mig inte direkt rik.

Anledningen är att en stor del av värdet av mina nettotillgångar innehåller en lägenhet som kostar mycket. Det är svårt att veta hur mycket priserna kan falla när räntorna går upp, men det finns absolut en risk att priserna faller ganska kraftigt, under 90-talskrisen fick ju väldigt många se sina bostäder falla kraftigt i pris samtidigt som räntorna gick upp mycket. Nu är dock folk mer belånade och det blir svårt att höja räntorna kraftigt på kort sikt då detta skulle påverka inflationen och därför tvinga ner räntorna igen, men det skapar absolut en otrygghet i systemet.

Jag har dessutom onoterade aktier vilka är svåra att bestämma värdet på, men jag räknade dessa klart lägre än priset på aktierna vid senaste nyemissionen.

4 kommentarer:

 1. Grattis! En miljon är alltid en miljon. Dippar marknaden får du väl pressa dig över gränsen en gång till bara :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jo, det krävs inte många procents prisfall på bostadsmarknaden för att gå under gränsen, men jag ser mer bostaden som ett kassaflöde och det även om räntan skulle gå upp en del så är det mycket billigare boende än nybyggt eller andrahandsboende. :)

   Radera
 2. Alltid kul att kunna kalla sig miljonär! Sen kan man ju diskutera om man är rik när man har en miljon i tillgångar. Jag tycker nog att det ska till lite mer nuförtiden.

  Men, alla tillgångar kan ju gå upp och ner i värde. Så att du har en stor del av tillgångarna i en bostad tycker jag inte påverkar din miljonärsstatus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, men som sagt, för små lägenheter centralt i Stockholm innebär en miljon runt tio kvadratmeter, men jag är ändå inte maxbelånad vilket helt klart är skönt!

   Radera