måndag 6 augusti 2018

Alternativkostnad

Alternativkostnad är ett av de begrepp som jag gillar mest från nationalekonomin. Alltså kostnaden mätt i alternativet när du konsumerar något.

Om du köper en dyr märkeshandväska eller klocka så är alternativkostnaden till exempel den förlorade intäkten som du istället skulle fått i aktier. Aktier kommer i snitt att öka i värde över tid och konumtionsprylar kommer att minska i värde.

Visst, det går att råka köpa fel aktie men så länge du sprider riskerna i bolag och över tid kommer portföljen att öka på sikt, men om du till exempel köper ett dyrt klädesplagg och råkar luta dig mot en nymålad vägg eller något första dagen så kommer kläderna direkt att kännas som en dålig investering. Att spendera mycket pengar gör att du kommer att behöva jobba mer för att finansiera detta.

Alternativkostnaden för shopping är tid.

Alternativkostnaden för tid funkar precis likadant. För varje minut du slösar på någon onödig skitapp kommer du att förlora tid att istället göra något som kanske hade kunnat ge mer. Okej, hjärnan behöver avkoppling, men de flesta appar ger inte avkoppling, de försöker förse dig med en dopaminkick genom att portionera ut likes när de tror att du kommer att lämna appen så att du kan spendera mer tid på deras reklam.

Mindre ger mer. Om du lägger mindre tid så kommer du att använda den effektivare, jag säger inte att sociala medier är skit, men för mycket av något är alltid dåligt och beroenden är inte bra.

Facebook har nu insett det och ska lägga till en frivillig tidsgräns i sina appar Facebook och Instagram. Alltså lite som en knarkförsäljare som ser att klienterna börjar dö och inför ransonering. En död kund är en dålig kund.

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig pluggat nationalekonomi, men gillar ditt inlägg kring alternativ kostnad. En gång i tiden så föll jag för köpsuget. Lade ner väldigt mycket pengar på datorhårdvara och dylikt. Allt eftersom så började jag vänta med inköpen. Nu för tiden så frågar jag mig själv om behovet verkligen finns eller om det är något som jag fått för mig att jag vill ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade det, jag har även tänkt skriva ett inlägg om marginalnytta som är ett annat begrepp fån nationalekonomin som är intressant att känna till.

      Radera