fredag 17 augusti 2018

Tid och besparing per matlåda

Med matlådor går det att få ner kostnaden mycket jämfört att äta utelunch. Hur mycket tid går då åt till att laga en matlåda? Jag brukar minimera alla moment, om det är mycket som ska hackas smått så slänger jag bara ner det i matberedaren och om det är onödigt många moment i ett recept så försöker jag se vad jag kan minimera.

Om en rätt tar en halvtimme i aktiv tid att laga och jag får till tio matlådor förutom middagen i samband med matlagningen så är den aktiva tiden per låda alltså tre minuter per låda och kanske 80 kr sparat jämfört med utelunch.

Detta ger en motsvarande timlön på 1600 kr. Med tanke på marginalskatt på ca 50% så skulle jag alltså behöva jobba in 3200 kr brutto för en timmes matlådekok. Ett tips är också att krydda lådorna lite olika för omväxling. För att inte behöva äta samma mat många gånger i rad så fryser jag in de flesta av lådorna.

Ibland går jag ut och äter för omväxlingen, men att bara slentrianäta ute tycker jag inte är värt priset.

4 kommentarer:

 1. Kör själv alltid med matlåda och det har sparat mig många kronor genom åren. Tack ett riktig bra spartips! :)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att alltid köra matlåda är bra kämpat. Jag tycker att det är trevligt att gå ut ibland, men det beror såklart också om det finns bra restauranger nära arbetsplatsen.

   Radera
 2. Räknade på detta en gång med lunch ute en gång per vecka, varannan gång på Operabaren och varannan på vanligt lunchhak. Jämfört med slentrianmässigt ute varje dag. Med 10.6%alternativränta blir besparingen 8,2 miljoner på 40 år i yrkeslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man bara går ut ibland så är det ju också trevligare när man väl gör det.
   Det är verkligen mycket man gör av med om man alltid äter lunch ute, och om man bara lagar lite större middag så tar det inte särskilt mycket tid att fixa matlådor heller.

   Radera