lördag 25 augusti 2018

Val

Om några veckor är det val och många är väldigt skeptiska till utfallet. Personligen tycker jag att det uppmålas en för mörk bild av Sverige från de flesta håll. Jag har flera vänner som har behövt sjukvård nyligen och det har gått snabbt och de har fått bra vård, men det ger alltid mer uppmärksamhet att skriva om dåliga extremfall. Många frågor inom skolan bör inte vara politiska, i de flesta fall är det föräldrars attityd som förstör skolan. Ansvaret att uppfostra barnen ska inte i första hand ligga på skolan, föräldrarna måste hjälpa till mer.

Och i Sverige går ändå skattepengarna till bättre saker än i många andra länder där korruptionen är mycket högre. Sen går det alltid att diskutera vad skattepengarna ska gå till.

Skattemässigt kan jag tycka att man kan sänka de högsta marginalskatterna i Sverige, mer än 50 % av ens bruttolön tycker jag inte borde gå till skatt.
Här finns en lista på olika länders marginalskatt:
https://timbro.se/skatter/varldens-hogsta-marginalskatt-en-jamforelse-av-marginalskatterna-31-lander/

Och att trappa ner ränteavdraget istället för att beskatta sparande mer vore väldigt rimligt, att uppmuntra sparande istället för belåning är rimligt. Men såklart måste det göras på många års sikt, till exempel en eller två procentenheter per år tills någon mer rimlig nivå är nådd. 

Det finns många ekonomiska saker som berör ekonomi och skatter i andra länder som är mycket sämre än något som finns i Sverige. Till exempel ärver man skulder i vissa länder och om man är amerikansk medborgare så måste man betala inkomstskatt till USA även om man bor och jobbar utomlands, så det finns många exempel.

Personligen hoppas jag på att det satsas på att få fram någon satsning på tåg och bostäder i Sverige, tågnätet är inte hållbart och detsamma gäller bostadssituationen. Att folk måste hoppa av utbildningar eller tacka nej till jobb för att de inte kan få bostad kommer verkligen att missgynna Sverige på sikt.

Kompetensutvisningarna måste också styras upp, att människor med viktig kompetens blir utvisade för att de har tagit ut för lite semester eller tjänat lite för lite är skadligt både för företagskulturen och för Sveriges rykte och vi behöver viss specialistkompetens från andra länder.

Förorterna måste också styras upp, att ha fler poliser som går runt och pratar med folk i områdena skulle nog vara effektivt. Att snabbt få fast personer som begår småbrott är viktigt. De flesta börjar inte sin brottskarriär med skjutningar, det brukar trappas upp under en längre tid.

Och till sist anser jag att något måste göras åt ingångslönerna för att fler ska kunna få jobb och försörja sig själva. En sammanfattning angående ingångslöner finns här:
https://timbro.se/arbetsmarknad/tio-myter-om-lagre-ingangsloner/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar