söndag 19 augusti 2018

Dreamsappen

Appen Dreams har fått mycket uppmärksamhet senaste tiden så jag har kollat lite på den för att se om den har något som kan vara användbart. Den har ett ganska fluffigt gränssnitt och ser allmänt ganska bra ut, så designen ger jag godkänt.

Appen går ut på att uppmuntra folk att spara vilket alltid är bra. Den har funktioner som att random dra pengar från ens konto och sätta in på ett sparkonto med 0.10 % i ränta. Och lite spartips för den som inte har koll på att utelunch och kaffe på stan är dyrt eller att hemmafest är billigare än att gå på krogen. Inget som kan hjälpa mig alltså, men förmodligen bra för den som vill komma igång och spara och inte gillar att sitta och göra egna spreadsheets i Libre Office eller Google Sheets (Microsofts Excel kostar ju pengar, så att inte använda det är sparadkrona).

Själv jobbar jag lite tvärtom än Dreams, Dreams går ut på att sätta upp mål att spara till och därmed börja spara. Jag sparar istället så mycket jag kan men ändå utan att direkt leva på existensminimum, och när jag väl vill göra något dyrare som till exempel en längre resa så räknar jag på det och funderar igenom om jag verkligen tycker att det kommer att vara värt priset.

På Dreams jobbar enligt deras hemsida femtio personer vilket känns lite IT-bubbelvarning. Jag kan förstå att det kan behövas lite extrapersoner när man har med banker att göra pga. mycket pappersarbete och så, men femtio personer för en app som får folk att spara pengar låter väldigt mycket, speciellt då den fokuserar på unga personer som inte har så bra ekonomisk koll. Jag vet inte riktigt vad de drar in pengar på, men förmodligen på samarbete med banker.

Att uppmuntra folk till sparande är bra, men som affärsmodell har jag svårt att se hur den ska hålla och för mig tillför inte appen något så jag har inte kvar den. Ju färre appar på mobilen desto bättre, en minimalistisk mobil är en bra mobil.

Vad tycker ni om appen? Använder ni den?

5 kommentarer:

 1. 50 personer. Kanske kineser med ingen lön. Annars tror jag att deras affärsmodell går ut på att skinna användaren. Som att ta en tiondel per transaktion. Lite sådär i smyg

  MVH
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en hållbar affärsmodell, speciellt när de i reklamen säger att det är gratis ;)

   Radera
  2. Och vem behöver lön när man jobbar hå ett hajpat fintechbolag som ligger på en attraktiv adress och gör häftiga appar? ;D

   Radera
 2. Hej!

  Vad roligt att du spanat in vår app! Precis som du säger, går appen ut på att först skapa ett mål (en dröm) i appen och på så sätt se hur mycket pengar som behövs för att uppnå målet i tid. Vårt syfte är att göra sparandet enkelt och roligt.

  Sparandet kan ske på flertalet olika sätt, vår tanke är att anpassa sparandet efter våra kunder, inte att våra kunder ska anpassa sitt liv för att lyckas att spara. Gillar en till exempel att spara en fast summa varje månad, eller en slumpmässig summa per vecka, ställer en in det i appen.

  Vissa väljer att spara till en konkret dröm, som en resa, andra till pension eller en trygg buffert. Det är ju såklart ingenting som tvingar en att sen ta ut pengarna när drömmen väl är uppfylld, utan känns den där resan inte riktigt värd pengarna, går det såklart alldeles utmärkt att låta pengarna stanna i drömmen för att kanske användas till något annat.

  Vi är så glada att ha drygt 50 anställda. Eftersom vi lanserade i Norge i början av året, innebär det att vi nu har två marknader där vi behöver se till att våra kunder känner sig trygga och nöjda, vilket gör att vi behöver ett gäng anställda. Bland annat ligger vår mediansvarstid till våra kunder, sju dagar i veckan - dygnet runt, på fem minuter. Det är vi otroligt stolta över och det är ett starkt community team som står bakom. Bakom Dreams står skarpa forskare inom beteendeekonomi, något som gör att appen baseras på framstående forskning. Vi har designers som jobbar hårt med annonser och appens utseende, ett gäng magiska marknadsförare etc. Det är alltså inte bara utvecklare, men såklart består en stor del av gänget av just utvecklare, något är stolta över att prioritera när vi sysslar med något så viktigt som finans och privatekonomi. Att våra kunder ska känna sig trygga är vår största prioritet och därför är det viktigt att appen fungerar i alla lägen. På båda marknaderna.

  Hur tjänar vi pengar då? Bra fråga! Genom våra samarbeten med banker, precis som du säger. I Sverige är det Ålandsbanken och i Norge samarbetar vi med Storebrand. Våra kunder tjänar en sparränta genom att spara pengar hos oss, och vi får en del av sparräntan från banken. Vi tjänar också pengar genom vår fondprodukt.

  Slutligen vill jag poängtera att vi inte anställer folk utan lön eller tjänar pengar på något annat fult sätt. Som anställd på Dreams är jag stolt över att vi har en så fin arbetskultur, alltid ärlig och omtänksam. Att ha 50 anställda men att ändå behålla omtanken och samma kultur som när vi var 10 anställda, är häftigt.

  Vi tar definitivt inte ut några pengar genom att skimma eller någon annan riktigt ful metod. Vi har inga dolda avgifter och somnar gott om nätterna genom att känna att vi gör världen till en lite finare plats genom att få folk att faktiskt spara pengar, många för allra första gången.

  Hör gärna av er om ni har några som helst fortsatta funderingar på vår app, min mail är caroline@getdreams.com.

  Hälsningar
  Caroline
  Community Manager, Dreams

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med feedback från skaparna av appen, och långt svar dessutom!

   Som sagt tycker jag att det är bra att ni hjälper folk att komma igång att spara, men jag har ändå svårt att förstå hur en app för unga sparare som inte har så mycket kapital kan ha råd med finansiering för 50 anställda och en så central adress ;D

   Som investerare skulle jag vara försiktig med ett sånt företag, men jag antar att det finns någon långsiktig plan och bra samarbeten med bankerna.

   Mvh
   Minimalistspararen

   Radera