tisdag 20 mars 2018

Deklaration

Sådär, då har jag deklarerat. Jag kommer att få runt 10.000 kr, vilket var strax över vad jag räknade med. Genomsnittspersonen skulle bli glad och genast tänka på vilka nya saker som skulle kunna shoppas när skatteåterbäringen kommer.

Jag ser det mer som att jag nu kommer att få tillbaka pengarna jag lånat ut till skatteverket och kan till slut placera dem på börsen, och hade jag haft pengarna på börsen sen förra året så hade jag med en genomsnittlig börsavkastning haft runt tusen kronor mer.

Hursomhelst, psykologiskt så känns det bättre att få tillbaka pengar än att vara skyldig att betala tillbaka. Jag kommer att fokusera på att balansera upp aktierna så att jag har jämnare värde av aktierna som hör till mitt huvudinnehav.

Får ni tillbaka skatt eller blev det restskatt? Ska ni spara eller slösa överskottet?

2 kommentarer:

  1. Ibland undrar jag om du inte är en avlägsen klon av mig eller så. I många årstid har jag försökt förklara för folk att återbäring är egentligen bara pengar som staten har lånat av dig. Varför är du så glad över det? Du skulle ha haft pengarna om vi hade haft ett modernare system för deklaration. Jag kommer alltid ha kvarskatt om jag inte aktivt begär att arbetsgivaren ska dra mer i skatt eftersom jag har större delen av mina värderpapperinnehav i ISK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback! Jag tycker att ett alltför vanligt svar när folk pratar om planer för kommande sommar är "det beror på hur det går med skatteåterbäringen". Jag har själv ett stort behov att verkligen ha koll på min ekonomi för att känna mig lugn och inte bli beroende av hur mycket för mycket/lite ens arbetsgivare betalade in i skatt föregående år.

      Radera