tisdag 6 mars 2018

Lägenhetskostnad

Jag funderar en del över min lägenhet som ligger i centrala Stockholm. Den är värd lite under tre miljoner och mitt lån är på lite över två miljoner. Jag har alltså några hundra tusen som förmodligen skulle göra mer nytta på börsen än i en lägenhet. Jag gillar att bo centralt så att jag kan promenera till mycket, men frågan är om jag verkligen tycker att det är värt det. Om jag skulle bo lite mindre centralt så skulle jag kunna omallokera en del pengar till börsen. Å andra sidan så är hävstången på bolån rätt stor, så om bostadspriserna skulle gå upp vilket jag tror att de kommer att göra på sikt så har jag en ganska stor hävstång på den investeringen.

Eftersom det byggs för lite och det som byggs är väldigt dyra hyresrätter eller bostadsrätter så är jag inte orolig för alltför stor nedgång av bostadspriserna på min typ av lägenhet, alla måste ju bo och fler kommer att flytta till städer. Självklart är boendepriserna väldigt beroende av ränteläget, men eftersom svenska folket är väldigt belånade så tror jag att det kommer att vara svårt att höja räntan för mycket. Om räntan höjs så kommer konsumtionen och inflationen att minska och då behöver räntan sänkas igen för att nå inflationsmålet.

Mitt lån är ca 2.100.000 kr och jag har månadsavgift plus gas, el och internetkostnader på ca 2.500 kr.
Min ränta är 1,34 %. Den har jag via Danske bank, då alla som är med i ett SACO-förbund kan få denna ränta. Det här är inte ett sponsrat inlägg, men all kontakt jag haft med Danske bank har varit väldigt positiv och bra service. Så jag kan tipsa om dem även om så låg ränta som möjligt det enda jag utgår från när jag väljer bank. Varken bra service eller låg ränta fick jag från min förra bank, Swedbank. Men ni får gärna välja Swedbank på era lån då jag har aktier i dem : )

Jag ser hursomhelst mitt boende som en månadsavgift mer än en tillgång.
 
Min räntekostnad per månad är alltså:
Lån * ränta * 70 % pga ränteavdrag / 12 månader
2.100.000 * 0,0134 * 0,7 /12 = 1641 kr.

Min månadskostnad för boendet är alltså ca 4.150 kr vilket jag tycker är helt okej. Om räntan skulle tredubblas så skulle min månadskostnad bli ca 7.500. Jag tror inte att det kommer att hända inom närtid, men det är ändå en nivå jag skulle kunna leva med, då boende är en sak jag prioriterar högt. För närvarande är jag singel så då får man leva med att boendekostnad ligger lite högre än den skulle kunna gjort annars.

2 kommentarer:

  1. Utifrån vad du skriver ser jag ingen direkt fördel med att flytta till en billigare lägenhet. Detta eftersom det kan finnas andra kostnader som ökar vid en sådan flytt, t ex transportkostnader. Och hur mycket skulle du kunna omallokera om du flyttar till en lägenhet där du bara behöver låna en miljon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag till exempel skulle flytta till en lägenhet som kostar två miljoner så skulle kontantinsatsen behöva vara 300.000 kr. Just nu har jag ca 600.000 kr i min lägenhet, lite beroende på vad jag skulle få den såld för, så det skulle bli nästan 400.000 kr mer på börsen. Sen försvinner ju dock pengar på mäklararvode osv. Dock förutsätter det ju att jag skulle hitta en lägenhet jag trivs i för två miljoner. Men som sagt är ju som sagt hävstången på bolån större om priserna börjar gå upp igen.

      Radera