fredag 23 mars 2018

Lönehelg

Nu är det lönehelg och det brukar ju alltid märkas på utelivet. De flesta känner sig lite rikare och spenderar så mycket pengar de kan bara för att lönen kommer in på kontot. Själv föredrar jag krogen på vardagar och helgen innan löning då det brukar vara lite lugnare stämning och man kan gå på de ställen man vill utan att det är proppfullt.

När jag var utbytesstudent fick man hela beloppet från CSN, både bidrag och lån för en hel termin i förskott. För vissa var detta svårt att hantera och det hände att någras föräldrar fick agera bank. Hur skulle det se ut om alla fick lön kvartalsvis eller årsvis, tror ni att folk skulle bli bättre på att planera, eller skulle kortkreditföretagen bara tjäna ännu mer?

Vi på ekonomibloggar har förmodligen en lite annan inställning än andra och jag gör vad jag kan för att hjälpa fler att planera sin ekonomi. Uppesittarkväll inbjuder ju dock till att köpa aktier så fort som möjligt när lönen kommer och nu när börsen gick ner i samband med lön hade jag svårt att hålla mig.

Lönehelg är ju lönehelg, dessutom är börsen kommande två veckor bara öppen fyra dagar per vecka. Idag har jag ökat i Latour, Atlas Copco, Industrivärden och Kinnevik. Har ni köpt något?

3 kommentarer:

 1. Jag brukar tänka så att det man inte har råd innan lönen, har man inte råd efter lönen heller. Visst periodicerar man pengarna och man kanske inte vill ta ut pengarna från bufferkontot. Men ett par hundra tusen borde vara tillgänglig inom 5 dagar för gemene man/kvinna om krisen skulle uppstå. Köper indexfonder i början av månaden och i mitten av månaden. Automatiserat för att inte blanda in känslor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller verkligen med, men ett par hundra tusen skulle nog bara vara en dröm för många att ha tillgängligt. Jag tycker att det viktigaste är att ha koll på sina utgifter och veta vad man snabbt kan skära ner på om något händer som gör att man hamnar i en dålig ekonomisk situation.

   Radera
  2. Väntar på tillökning i familjen och därav har jag ställt in mig på att inte kunna spara lika mycket som tidigare. Jag har relativt låga fasta kostnader redan och det är möjligt, men mer utmaning att skära ned mer.

   Radera