måndag 12 mars 2018

Ekonomisk frihet i andra länder

Det finns ju många bloggar/podcasts/böcker och annat på ämnet sparande här i Sverige. Förutom att prisnivån är hög i Sverige så kan man ju klara sig billigt här när man är ekonomiskt fri, då man inte behöver ha massor av pengar till sjukförsäkring/sjukvård/sparande till barns utbildning och annat vi får fri tillgång till från vårat välfärdssystem.

Är det någon läsare här som har bakgrund i något annat land som har koll på hur det ser ut där? Jag har sett några engelskspråkiga sidor, men det vore intressant att veta hur intresset för ekonomist frihet ser ut i andra länder som är svårare att sätta sig in då jag inte kan språken. Jag får en känsla av att detta är vanligare per capita i Sverige än andra länder, då många undersökningar visar att svenskar i allmänhet har relativt stort intresse för börsen.

Jag tror även att företag som Avanza och Nordnet som gör det väldigt enkelt för privatpersoner att komma igång med sparande hjälper till att få fler intresserade. Ungefär en fjärdedel av alla svenskar har ett ISK-konto, berätta gärna hur det ser ut i andra länder om ni har koll.

2 kommentarer:

  1. Jag tror usa är först (som vanligt), sen kommer Skandinavien (som vanligt), sen glapp glapp glapp - resten. Har sökt på franskspråkiga sidor men hittar nada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore kul om det fanns någon lista på typ ekonomibloggar per capita eller liknande, men det skulle vara svårt att sammanställa.

      Radera