tisdag 27 mars 2018

Ny teknik

När jag var liten behövdes många teknikprodukter för att varje enskild produkt bara hade en funktion.

Stereoanläggning för lyssning hemma, freestyle eller bärbar kassettbandspelare för portabel musik. Mobiltelefon för att ringa. Personsökare för att kontakta folk inom en byggnad. GPS till bilen för navigation. Och så vidare.

Nu räcker ju en mobil för de flesta funktioner, men marknaden försöker hela tiden komma på saker som folk ska lägga ner pengar på. Surfplattor, smarta klockor, smarta högtalare, enheter med böjda skärmar osv. Visst, många kan ha stor nytta av vissa av produkterna, men alla måste inte ha alla produkter bara för att de är billiga. I ett land som Sverige är tjänster väldigt dyrt och elektronik billigt för att det går att producera i låglöneländer. När en normal middag för två på restaurang kan kosta tusen kronor och man kan få en ny mobiltelefon för samma pris blir det lätt så att konsumenterna tycker att mobilen är mer prisvärd.

Det är inte alls bra för miljön då folk väljer att lägga sina pengar på all möjlig elektronik samt köper nya mobiltelefoner långt innan de skulle behöva bytas ut, bara för att det går att göra extremt billigt. Frågan är om lika många skulle konsumera om man var tvungen att ha bilder på folks förstörda organ som för rökning på elektronikprodukter. I många städer i Kina är det direkt farligt att vistas på grund av all miljöförstöring. https://en.wikipedia.org/wiki/Pollution_in_China

Jag har ett stort teknikintresse då teknik kan lösa många av mänsklighetens verkliga problem, men krystade teknikprodukter som folk blir intalade att köpa via stark marknadsföring borde konsumeras i mindre utsträckning.

3 kommentarer:

 1. En mobil gör så mycket idag. Ditt inlägg satte verkligen huvudet på spiken. Konsumtionen är hög och ibland tror jag att för många så är det en flykt från tristessen i verkligheten. Visst kan det rycka i köptarmen ibland. Helgen som varit så kunde jag köpa en S8 för 3995 kr på Tele2. Hade jag råd? Givetvis, behövde jag en ny telefon? Inte alls. Det blev inget köp till slut. Miljöförstöringen är ett stort problem i Kina. Att producera för hela världen har sitt pris, men lyckligvis så börjar kineserna komma ikapp. Kärnkraftverk som ersätter kolkraften. Dyrare produktionskostnader leder till att man söker sig till andra länder för att sänka priserna. Att det är så dyrt att äta en middag ute beror på att vi har höga levnadskostnader, men det är en helt annan fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, mobiler blir ju långsammare med tiden, men jag är lite trött på recensioner på mobilsidor som försöker få folk att uppgradera mobil från ett år till nästa bara för att alla saker är pyttelite bättre. Det är ju klart att kamera, skärm osv blir lite bättre, men det många uppgraderar tidigare än nödvändigt bara för att ha senaste modellen. Vad bra att du lyckades motstå att köpa ny!

   Radera
  2. Håller verkligen med att det är inte riktigt försvarbart att uppgradera varje år, men det är inget som mina kollegor förstår sig på. Hyra glasögon, hyra telefonen och då äger man inte ens prylen efter att ha lagt tusenlappar i hyra efter ett antal år.

   Radera