lördag 28 juli 2018

Att inte ens försöka

Det är tröttsamt med folk som inte ens försöker göra ett bra jobb. Som ägare av snabbmatsrestauranger där det verkar som att de försöker göra så dålig mat som möjligt. Dessutom är det svårt att hitta en omysigare miljö än vad snabbmatsställena lyckas bjuda in till.

Inte för att jag har suttit i fyllecell, men fylleceller verkar ändå mysigare än de flesta kebaberior/pizzerior. Att ens behöva jobba i en så omysig miljö skulle vara hemskt. Varför har man som ägare av snabbmatsställen ingen yrkesstolthet?

Kebabställen som tar sämsta köttet eller falafeln de kan hitta, färdig burksås, tråkigaste grönsakerna (typ tomat och torr isbergssallad) och sämsta brödet. Eftersom det är detta som de flesta ställen serverar förstår jag inte varför de existerar över huvud taget, jag brukar aldrig köpa mat på såna ställen och jag kan inte förstå varför så många gör det.  Om färre skulle köpa så skulle ägarna tvingas att testa något nytt som är mer ätbart för att går runt.

Det är ju en del dötid för de som jobbar på såna ställen, om de på denna tid lagade till något eget bröd, falafel och gjorde egna såser så skulle deras arbetstid utnyttjas mer effektivt och maten att bli god, samtidigt som råvarorna för att göra egen sås och bröd inte skulle behöva bli dyrare. Eller prova att lägga till lite andra rätter än standardrätterna på menyn.

Alltså enkla sätt att bli mer populära och sälja mer. Det finns såklart undantag, men tyvärr alldeles för få. Så varför är de flesta snabbmatställen så dåliga?

2 kommentarer:

  1. När det gäller snabbmatsrestauranger så äter man där bara för att bli mätt. Någonstans så är det optimalt att servera just "good enough". Dvs vinstmaximering för de flesta är priset det första de ser. Givetvis kan man göra kebab av betydlig bättre kvalité, men skulle du vilja betala 150 kr för en kebab?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I många mindre städer är snabbmatsställen de enda stället som finns och därför tror jag absolut att de skulle kunna få folk att gå ut och äta oftare om maten och lokalerna gavs lite mer kärlek. Det är såklart skillnad på vad som behövs för ett ställe där folk bara äter på väg hem från krogen och ett ställe som folk går en kväll när de inte orkar laga mat. Men den största kostnaden brukar vara personalkostnad och att se till att arbetstiden blir bättre utnyttjad tror jag absolut skulle kunna öka försäljningen markant. I de flesta andra länder är snabbmaten mycket bättre än i Sverige och mycket billigare i förhållande till vanlig restaurangmat än i Sverige.

      Radera