söndag 1 juli 2018

Vad vill man vara?

Prylar och framförallt statussymboler är ointressant i sig, och även om vissa prylar kan underlätta vardagen så är tid högst prioriterat för min del. Jag har investeringar mest som hobby utan något direkt mål, vissa vill spara ihop till något som en viss sak, en miljon eller ekonomisk frihet, men jag ser det inte som att ekonomisk frihet är antingen eller. 

Å ena sidan är jag inte alls intresserad av pengar i sig, men å andra sidan ger brist på dem jobbiga bieffekter och därför spar jag så mycket jag kan utan att för den delen leva på existensminimum.

Förmodligen kommer jag alltid att vilja göra saker som en sidoeffekt genererar pengar, men om jag har en konstant inkomst från avkastning från investeringar så kan jag lägga upp min tid mer som jag vill, även om inte avkastningen från investeringarna täcker alla mina utgifter.

Golf är en sport där man kan få köpa massor av prylar (klubbor mm) och dessutom verkar vara någon sorts statussymbol. Jag är hellre ute i riktig natur än att promenera runt på golfbanor, och som tur är har jag inga dyra hobbys, men många billiga. Mitt enda intresse som drar en del pengar är investeringar, men det är ju som sagt investeringar och inte en kostnad.

Det känns som att många drar på sig massor av dyra hobbys för att de känner att de saknar något i livet eller bara vill göra som alla andra runt omkring dem, som att de försöker kompensera att de jobbar för mycket med prylar vilket är ganska kontraproduktivt om man inte verkligen älska att jobba. Så länge jag är frisk och inte behöver jobba för mycket är jag glad.

4 kommentarer:

 1. Om du inte har läst Petter Stordalens (Nordic Choice Hotels) självbiografi så rekommenderar jag varmt denna bok. Enligt honom styrs vårat köpbeteende av tre faktorer, hjärtat, hjärnan och könsorganen. Gissa vilken av dessa som gör att man köper en klocka från Patek eller en bil från Lamborghini... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lästips, jag får kolla in den! Köpbeteenden är intressant, bara att folk köper totalt onödiga saker med belåning är väldigt märkligt.

   Radera
 2. Intressant fenomen, detta att ekonomibloggare alltid måste nervärdera andras val för att föra fram sina egna förträffliga livsval. Varför inte bara berätta om hur du vill leva utan att blanda in hur andra gör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest för att vi tycker att det generella shoppingbeteendet har gått för långt. Personligen tycker jag som sagt att det är konstigt med folk som jobbar väldigt mycket och shoppar massor av saker som de inte använder, helt utan att reflektera över sin tid.

   Radera