tisdag 24 juli 2018

Länge leve riktigt fika

Dunkin donuts har nu efter fyra år gått i konkurs i Sverige.

Kul att svenskar faktiskt har lite smak och föredrar riktigt fika istället för amerikanska industriella friterade degklumpar som inte smakar något.

Det finns för många amerikanska kedjor redan, jag hoppas att fler små trevliga kaféer klarar sig istället. Jag vet inte hur det går för Starbucks i Sverige, men jag hoppas inte att de växer mer nu.

Jag har inte något emot Starbucks i länder som ändå inte har någon fikakultur, men här hör de inte hemma.

Kaféer utan hembakt är inte kaféer.

Fler riktiga kaféer tack!

11 kommentarer:

 1. Håller med gällande amerikanska fikakedjor. Har aldrig testat dem och vill heller inte. Verkar varken mysigt eller gott där.

  Men "kaféer utan hembakt är inte kaféer"? Vad menas? Kanske måste det vara konditorier, där de bakas på plats? Eller får det inte vara ett hederligt kafé som köper in traditionellt fikabröd och tårtor/bakelser från ett konditori eller bageri i närheten? Hembakt är ju det jag själv eller mamma/moster/farmor/grannen bakar, vet ja. ;)

  Det finns till och med regler kring försäljning av hembakt. På loppisar får man absolut inte sälja hembakt även om det görs ändå ibland. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver att man inte får sälja hembakt på loppisar men jag tror faktiskt att du har fel. Så länge produktionen är "säker" och du håller dig under 50000:- i vinst ska det inte vålla några bekymmer.

   Läs bl.a:
   https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/hygien/forsaljning-av-hembakta-bullar

   http://www.alvesta.se/Bostad--Miljo/Livsmedel/Vad-kan-man-gora-utan-tillstand/

   Eller har du annan källa på att det är olagligt?

   Radera
  2. Alltså med hembakt menar jag alltså bakat av en person och industribak där kakdeg skickas från någon fabrik och värms upp lite på plats eller hur de nu gör på kafékedjor.
   Hur vet du att det inte är gott om du aldrig testat? ;D
   Jag har testat och jag vet att det inte är gott.

   Radera
  3. Jag menar att det inte verkar gott. Om något ser antingen konstgjort ut eller inte liknar något jag sett tidigare, misstänker jag att det är dåligt. Allt jag någonsin smakat, som andra bjudit på (sällan hembakt då) och som ser märkligt ut, har smakat illa eller inget alls enligt mig. Är inte typen som testar nya grejer i första taget. Kör på det av mig redan beprövade och godkända. /Eva

   Radera
  4. Okej, jag reser en del och många länder framförallt i Asien har ont om riktiga kaféer, men kedjorna är en besvikelse varje gång.
   Det vore intressant om någon startade en kedja med fika som är som på vanliga svenska kaféer, det skulle nog kunna blir riktigt bra.

   Radera
 2. En av de saker jag uppskattar mest när jag besöker Sverige (bor i USA sen många år) är just fikakulturen. Och riktigt hembakat är fantastiskt. Useless fact - vi får Dunkin Donuts till frukost på jobbet varje Onsdag. Tradition.

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor man utomlands får man baka själv istället!
   Dunkin donuts, låter som en rimlig frukost ;D

   Radera
 3. Billigast fika har kanske på IKEA - som medlem får du gratis kaffe på ditt IKEA-kort på vardagar. Annars är 1:50 på kiosken i Tingsyd det billigaste jag sett i nutid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är ju trevliga, men ligger lite off om man inte har vägarna förbi :D

   Radera
  2. 1:50 kr = 2 kr om man inte köper två koppar på en gång då. Nå, 2 kr är ju rejält billigt ändå. Kan inte tänka mig att påtår ingår, haha!

   Radera
  3. Fast om man betalar med kort så dras rätt belopp. Och med tanke på att IKEA då får betala kortföretaget för transaktionen så kan de rimligtvis inte gå plus på köpet.

   Radera