tisdag 31 juli 2018

Procentuellt avtagande nysparande

Nu börjar det klart kännas att mitt nysparande varje månad bidrar mindre och mindre procentuellt till portföljen.

För ett halvår sedan ökade min portfölj med mer än tio procent vid varje lön, men nu blir det inte ens fem procent per lön eftersom portföljvärdet ökar och sparandet per månad är ganska konstant runt 15.000 kr.

Ju längre tiden går desto mindre kommer det kännas som att man bidrar till portföljen och den lever mer och mer sitt eget liv,  svängningarna på börsen påverkar istället mer och mer portföljen i absoluta termer.

Det viktiga är att fortsätta mata portföljen varje månad och inte bry sig om plötsliga svängningar på börsen, mitt sparande är långsiktigt och jag har inget behov av pengarna som går in i portföljen. Det är tur att jag inte sparar pengarna i madrassen, där hade de inte gjort mycket nytta alls.

2 kommentarer:

  1. En krona som inte sätts i arbete är en förslösad krona =). Efter ett tag kommer du tycka att det är rätt trist att spara, speciellt om vi får en liten dipp i marknaden och depån visar röda siffror. Oavsett vad du känner, så skall du fortsätta, för det är då du gör de bästa affärerna. Kvällstidningarna skall helst skriva att domedagen har kommit och börsen har gått ned 50%. Då är det i princip omöjligt att misslyckas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, samtidigt gillar de att skriva om aktier som har gått upp med tusen procent, men det är väldigt få som lyckas köpa de aktierna och sälja i rätt tid. Om man har en stor del av sitt kapital i aktier som ens kan gå upp tusen procent på relativt kort tid så kan det vara dags att se över sin risk i portföljen. Jag försöker köra mestadels stabila bolag, men även lite spännande chansningar i mindre innehav.

      Radera